L’Oréal Group с нов главен изпълнителен директор от 1 май 2021 г.

15.10.2020 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Козметичният лидер L’Oréal Group ще има нов главен изпълнителен директор от 1 май 2021 г. Никола Йеронимус, заместник главен изпълнителен директор на L’Oreal, ще замени Жан-Пол Агон на поста CEO
L’Oréal Group с нов главен изпълнителен директор от 1 май 2021 г.
Снимка: L’Oréal

Козметичният лидер L’Oréal Group ще има нов главен изпълнителен директор от 1 май 2021 г. Никола Йеронимус, заместник главен изпълнителен директор на L’Oreal, ще замени Жан-Пол Агон на поста CEO. Решението бе взето от Управителния съвет на Групата на заседание на 14 октомври 2020 г. под председателството на Агон и съгласно препоръките на Комитета по назначенията и управлението.

Промяната е продиктувана от стриктния устав на компанията, който не предвижда никакво изключение от законната възраст за пенсиониране от 65 години. Съгласно него, Жан-Пол Агон трябва да предаде поста на главен изпълнителен директор до юли 2021 г.

В този контекст Управителният съвет също гласува и одобри идеята да разграничи функциите на председател и главен изпълнителен директор. Това направи възможно решението на Съвета да поднови мандата на Жан-Пол Агон като председател на Групата – позиция, която той заема от 2011 г., и да назначи Никола Йеронимус за главен изпълнителен директор.

Никола Йеронимус е доказан професионалист, който се присъединява към L’Oréal преди 33 години и е прекарал цялата си кариера в Групата, в много страни и подразделения. Той е заместник главен изпълнителен директор, отговарящ за различните дивизии, от 2017 г.

Софи Белон, председател на Комисията по назначения и управление и независим директор, коментира: „Нашата комисия работи повече от 18 месеца по плана за бъдещото управление на L'Oréal и за наследяване на Жан-Пол Агон като главен изпълнителен директор. Действахме, водени от желанието да бъдем перспективни, обективни и взискателни. След като проучи основните предизвикателства за Групата през следващите години, комисията избра няколко кандидати както мъже, така и жени, с нужните умения и качества, за да се справят успешно с тези предизвикателства, и ги интервюирахме. Никола Йеронимус се очерта като най-легитимния кандидат за наследник на Жан-Пол Агон на поста главен изпълнителен директор. Поради това, неговото назначение беше препоръчано на Управителния съвет с пълното съгласие на Жан-Пол Агон.

Управителният съвет е признателен, че ще може и занапред да разчита на Жан-Пол Агон като председател и му благодари искрено за 15-те години като главен изпълнителен директор на Групата. Жан-Пол Агон постави основите на бъдещето на красотата и коренно трансформира компанията, за да я адаптира към предизвикателствата на своето време, оставайки верен на изначалните ценности на L’Oréal.

Управителният съвет е убеден, че предложената промяна в мениджмънта ще гарантира устойчивостта на представянето, ценностите и ангажиментите на Групата, както и високото качество на нейното управление. Съветът и Никола Йеронимус ще се възползват от успешния и доказан опит на Жан-Пол Агон и на двете позиции. Съветът на директорите ще разчита на неговата експертиза в областта на управлението, за да отговори на нарастващите очаквания на акционерите в Групата. Никола Йеронимус ще може да черпи опит от съветите на Жан-Пол Агон и неговите богати познания.

Освен това, по време на разговорите си с Комисията по назначенията и управлението, Жан-Пол Агон - със съгласието на Съвета на директорите и пълната подкрепа на Никола Иеронимус, е пожелал да заеме ролята на заместник главен изпълнителен директор, позиция, заемана от Никола Йеронимус от 2017 г. Барбара Лавернос, която ще ръководи отдела на Групата за изследвания, иновации и технологии от февруари 2021 г., също ще бъде назначена за заместник главен изпълнителен директор на 1 май 2021 г.

Коментирайки тези решения, Жан-Пол Агон каза: „По мое искане Комитетът по назначенията и управлението започна работа и задълбочена процедура за избор на нов главен изпълнителен директор, която бе проведена по изряден начин.

Никола Йеронимус е вдъхновяващ лидер, който притежава всички качества, необходими, за да бъде главен изпълнителен директор на L’Oréal. Неговата голяма ангажираност към нуждите и очакванията на потребителите, перфектното му разбиране за духа на времето, маркетинговия му опит в козметичната индустрия в различни държави и продуктови категории, задълбочените му познания за марките на Групата и способността му да обединява и ангажира екипи го правят най-добрия кандидат за ръководител на L'Oréal. Никола Йеронимус е напълно подготвен за ролята, имайки предвид успешната му кариера от над 30 години в Групата, най-вече начело на L’Oréal Luxe Division. През последните 3 години той изигра ключова роля като заместник главен изпълнителен директор, за да оживи нашите оперативни подразделения, особено в периода на криза, с който се борихме няколко месеца. Той има пълното доверие на Управителния съвет, както и моето лично.

Предвид нейния опит, умения и лични качества, Барбара Лавернос е отлично подготвена да поеме стратегическата роля на заместник главен изпълнителен директор. С нейното назначение научноизследователската дейност вече се поставя на най-високото ниво в Групата, потвърждавайки нейната критична роля за L’Oréal. Новото направление, съчетаващо научноизследователска и развойна дейност и технологии, ще бъде люлката на големите изобретения на Групата за в бъдеще.

Тези промени свидетелстват за високо ниво на приемственост, към която L’Oréal винаги е бил устремен. Убеден съм, че Никола Йеронимус ще поведе нашата компания към нови успехи с пълната подкрепа на 88 000 служители на L’Oréal.

Като председател ще се радвам да продължа да служа на мисията на L’Oréal и заедно да преследваме нашата обща амбиция за постигане на високи икономически и финансови резултати и да бъдем пример в сферата на екологията, социалната отговорност и етиката.“

Промените в мениджмънта ще влязат в сила на 1 май 2021 г. с решение на Управителния съвет на Годишното общо събрание на компанията, планирано за 20 април 2021 г. Това ще бъде общо събрание, което ще бъде свикано специално да назначи Никола Йеронимус за главен изпълнителен директор, който ще одобрява и политиката на възнагражденията.

Никола Йеронимус

66580184-06e8-4761-024d-6bb9a382e198

Завършил ESSEC през 1985 г., Никола Йеронимус се присъединява към L'Oréal през 1987 г. като продуктов мениджър. През 1993 г. става маркетингов директор на Laboratoires Garnier. През 1998 г. става генерален мениджър на отдела Garnier Maybelline във Великобритания. През 2000 г. е назначен за генерален директор на L'Oréal Paris, Франция, а след това за международен генерален директор на L'Oréal Paris. През 2005 г. става генерален директор на L'Oréal Мексико. През 2008 г. Жан-Пол Агон заема позицията на генерален директор на отдела за професионални продукти на L’Oréal. През януари 2011 г. е назначен за президент L’Oréal Luxe, роля, която заема до края на 2018 г. През 2013 г. той поема длъжността Президент на отдела за селективни подразделения (лукс, активна козметика, професионални продукти). През май 2017 г. той е назначен за заместник главен изпълнителен директор, отговарящ за дивизиите.

Барбара Лавернос

724b86e8-683a-7443-2cb1-3d4a74e19fe3

Инженер по образование, Барбара Лавернос е възпитаник на l'Ecole des Hautes Etudes d'Ingénieur (HEI Франция). Барбара се присъединява към L’Oréal преди 29 години като търговец в завода в Олней, а след това става ръководител на снабдяването на фабриката за гримове и аромати Ormes и директор на завода във Франция, Рамбуйе. През 2004 г. Барбара Лавернос става главен глобален директор за доставките за групата L’Oréal. През 2012 г. тя е назначена за управляващ директор на бизнеса за туристически продукти на дребно в цял свят. През 2014 г. Жан-Пол Агон я назначава за главен оперативен директор и член на Изпълнителния комитет. Тя управлява цялата продуктова верига от проектирането на опаковки, снабдяването, производството до световната верига за доставки. Барбара също ръководи глобалната IT стратегията на групата и глобалните IT екипи като част от проекта за трансформация към технологична красота (Beauty Tech). Тя ще стане Президент на отдела за научни изследвания, иновации и технологии от февруари 2021 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.10   1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор са изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на...