Експерт: Прехвърлянето на спестявания към БФБ ще продължи

03.02.2017 | 09:50
по статията работи: econ.bg
Този процес на прехвърляне, започна преди известно време и сега се ускорява
Експерт: Прехвърлянето на спестявания към БФБ ще продължи
Снимка: БГНЕС

Индексът на сините чипове SOFIX се повиши с 30% през изминалата година и привлече погледа на инвеститорите. На фондовия пазар у нас, наблюдаваме един процес на прехвърляния от спестявания към инвестиции, коментира по време на специален уебинар, Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Този процес на прехвърляне, започна преди известно време и сега се ускорява. Първо защото лихвите по депозитите бяха много ниски и второ, защото БФБ показа много добър ръст през миналата година, което бе най-добрата реклама за индекса.

Има разлика между ръста на БФБ в момента и този от 2006 година. Тя е по направление на липса на инфлация в момента. Преди десет години, хората се опитваха да защитят спестяванията си и затова ръста на пазара бе много по-ускорен.

Сега когато се говори за доходност, хората не се притесняват къде точно да вложат парите си. Затова процеса изглежда по-муден.

Но инфлацията ще става все по-осезаема в бъдеще и ще съдейства за продължаващо добро представяне на борсата, при сравнително не лошите компании които имаме и добрите им оценки. Особено, когато сравняваме родните компании с международните. В допълнение дивидентите от 3-4% и това, че няма данъци върху печалбите от борсова търговия, също са допълнителни стимули. Това е най-голямото ни предимство, като българи, коментира още Цачев.

Причината за ръста на SOFIX, се крие не само в появата на борсово търгувания фонд върху него, макар и това да бе катализатор. Второто събитие бе движението на пари от депозити към алтернативи. И това е процес, който ще продължи и през тази година.

Борсово търгувания фонд, допринесе за позитивните очаквания към БФБ. Той измести баланса между търсенето и предлагането. Във всеки един момент виждахме пари, които влизаха във водещите компании. Според мен тази промяна в отношението е ключовата. Такова нещо видяхме 2012-та, 2013-та, но за съжаление бе попарено от политически фактори и КТБ, смята още Цачев.

С малки изключения мисля, че виждаме две важни тенденции. Първата е, че инвеститорите харесват акциите с дивиденти, особено на компании, които могат да покажат добро представяне. Втората тенденция на тази година е интересът към акции извън SOFIX.

Досега наблюдавахме покупки основно на големите компании и на дивидентите компоненти на индекса.

Компаниите които даваха 3-4% дивидент, най-вероятно ще продължат да го правят и през тази година.

Акциите извън SOFIX останаха малко встрани и изостанаха. Но те отново ще влязат в полезрението на инвеститорите, когато започнат да търсят алтернативи на поскъпналите акции. Защото ръст от 40% и 60% при някои позиции е сериозен.

Убеден съм, че има много хора на пазара от години, които ще започнат да търсят изостанали компании. Те няма да приемат обаче един факт. А именно, че ако една акция е поскъпнала и дохода е паднал, за новия инвеститор, този който сега мести пари към БФБ, за него това е без значение. Първо защото, последния не е видял движението от 2006, или 2012-та година. За този спестител от значение е, че някоя компания дава 3% дивидент и това е в пъти повече от това, което дава депозита.

Това ще гарантира продължаващото добро представяне на компаниите в SOFIX. Въпреки коментарите, че пазарът е изтощен. Инвеститорите не бива да забравят, че компаниите извън индекса са неликвидни. Много по-лесно е парите да качат тези акции. Да не говорим за слухове коя компания ще влезе в индекса.

Да, има и добри компании извън индекса, но инвеститорите трябва и най-вероятно ще бъдат изключително селективни. Идеята е, че тези компании ще се купуват от „ветераните“ на фондовата борса. Хора, които знаят какво означават финансовите показатели. Това ще е най-голямата разлика с 2007-ма година, защото сега професионалистите и инвестиращите активно ще подбират внимателно акциите, колко са скъпи, какво е качеството на мениджмънта, има ли достатъчно ликвидност, как растат и т.н.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 31.05   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net