Корупцията и липсата на е-управление гонят бизнеса от България

07.08.2019 | 10:25
по статията работи: econ.bg
За българския бизнес съществува опасност от липсата на промяна в борбата с корупцията и липсата на електронно управление. Заради това все повече фирми започнаха да събират смелост да преместят дейността си, заяви Цветан Симеонов, БТПП
Корупцията и липсата на е-управление гонят бизнеса от България

За българския бизнес съществува опасност от липсата на промяна в борбата с корупцията и липсата на електронно управление. Заради това все повече фирми започнаха да събират смелост да преместят дейността си. Трябва да помислим как средата у нас да стане привлекателна, заяви Цветан Симеонов, Българска търговско-промишлена палата, в предаването "Светът е бизнес"по Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът започна с констатацията, че четирите най-големи работодателски организации у нас изпратиха сигнал до Европейската комисия за злоупотреби с господстващо положение на пазара на ток в България.

Продължаваме да не сме доволни от флуктуациите на пазари на електроенергия у нас и цените на електричеството, обясни Цветан Симеонов. "Борсата показа сериозни недостатъци. Видяха се и "вратичките", през които определени фирми могат да реализират неполагащи им се печалби заради слабостите на системата, и всичко това в ущърб на работещите предприятия", допълни той.

"Трябва на борсата да бъдат пуснати по-големи количества електрическа енергия. Второ, недопустимо е българските клиенти на енергоснабдителните дружества да плащат и добавка за задължение към обществото, а износителите да бъдат освободени от това. Не е допустимо някои да закупуват количеството електроенергия и след това да го връщат отново на пазара на по-ниски цени от тези на борсата".

България в цифри (Анализ на данните от 10-та икономическа брошура "Bulgaria in figures").

"Тази година нашето издание включва 27 международни класации. В 16 от тях сме подобрили позиции, 2 от тях са непроменени, а в 8 сме влошили местата си. Най-важна е класацията на Световната банка за правене на бизнес за 2019 г., където сме паднали с 9 позиции. България полага усилия в определени сфери като инфраструктурата, но се оказва, че изоставаме. На 147 място сме в класацията по свързването с електричество".

В една нормално функционираща икономика е важно съотношението между откриващи се и закриващи се фирми, подчерта гостът, пояснявайки, че по отношение на раздаване на разрешения за строеж имаме напредък от 51-во място през 2018 г. до 37-мо сега. "Добри са позициите ни и във връзка с международната търговия. В индекса за икономическата свобода минаваме от 47-мо на 37-мо място. Добре ни се отразява това, че се улеснява достъпът до кредити в България", добави още той.

"Постигаме известен прогрес в сегмента на трудовото законодателство. Въведоха се едноднедневните договори, така се изсветлява икономиката. Институциите ни обаче се забавят. Липсата на електронно управление ни дърпа назад. Здравеопазването ни не се управлява добре".

От 126 страни България се намира на 54 място по върховенство на закона, критериите за които са свързани с регулациите, колко често се променят законите, дали са прозрачни начините на формирането им, дали има ограничения в дейността на правителството, както и какво е нивото на корупция, отбеляза Цветан Сименов. "Тази класация е важна предпоставка за привличането на инвеститори. В нея сме една позиция напред", изтъкна той.

Мнозинството от фирми одобряват намаляването на партийните субсидии, посочи Симеонов.

"Не бихме желали условията за влизане на България в еврозоната да включат и плащане на стари дългове. Говорим за Испания, Португалия, Гърция, вероятно Италия и Франция. Всичко това е резултат от ниската дисциплина в еврозоната. България спазва стриктно валутния борд. Показателите ни са чудесни за еврозоната и показваме много по-голяма дисциплина".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Джак Балма и Мишел...