Проф. Илко Гетов: За първи път от пет години НЗОК се издължава 100% към аптеките

20.12.2018 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Късно снощи от здравното министерство уведомиха писмено, че идеята да отпадне член 8 от наредба 10 на ЗМ се отменя. Т.е., остава изплащането на таксите от 2 лева за аптеките за обработване на протоколи за безплатни лекарства, покривани 100% от касата
Проф. Илко Гетов: За първи път от пет години НЗОК се издължава 100% към аптеките
Снимка: БГНЕС

За първи път от пет години насам Здравната каса ще изплати 100% дължимите си плащания към аптеките, съобщи пред БНР професор Илко Гетов, председател на Фармацевтичния съюз.

"Искам да кажа, че за първи път от пет години през 2018 година НЗОК ще изплати 100 % от дължимите плащания към аптеките", каза проф. Гетов в интервю за предаването “Преди всички“ .

Късно снощи от здравното министерство уведомиха писмено, че идеята да отпадне член 8 от наредба 10 на ЗМ се отменя. Т.е., остава изплащането на таксите от 2 лева за аптеките за обработване на протоколи за безплатни лекарства, покривани 100% от касата, а самата наредба с другите, предлагани промени по нея, ще бъде публикувана за обществено обсъждане. 

“Бързо беше разбрана и осъзната проблематиката, която се задава от нова година с предлаганата промяна. Т.е., отмяната на плащането на тази такса и в резултат на това получих покана за среща в Министерство на здравеопазването. След като изложих аргументи и притесненията и прогнозите какво ще се случи – бях разбран и подписахме съгласие да се публикува. Вече наредбата е публикувана на сайта на здравното министерство. От днес тече 14-дневният срок за обществено обсъждане“, каза още председателят на Фармацевтичния съюз в интервю за предаването “Преди всички“.

На въпрос откъде идва предложението, той коментира: “Аз разбрах кой го е предложил и разбрах, че то е било, ако мога да кажа, съвсем немотивирано и необосновано от гледна точка на аргументите в посока на защита на бюджета на касата, защото аз много пъти повтарях и ще повторя още един път – това е един нищожен процент, 1.5% от разходите, които се предвиждат за лекарства през 2019-а“.

“Сами разбирате, че спестяването на тези разходи няма как да реши евентуален дефицит“, допълни още той.

Гетов отговори и на това дали предложението идва от Надзора на НЗОК: “То е минало през Надзора на Здравната каса и аз много щях да се радвам да чуя становището на членовете на Надзора, защото те са там, за да защитават обществения интерес“.

Той коментира в предаването и прогнозите, че ако тези такси бъдат отнети, НЗОК може да спести 16 млн. лева и те да се използват за нови лекарства:

“Ами те не са 16 млн. те са 13,3 млн. лева, защото 16 млн. са общо с ДДС, който обратно ще се върне във фиска“, каза той.

В коментар към темата за бързата смяна на решението на здравното министерство и надзора на НЗОК се включи и финансовият анализатор Аркадий Шарков:

“Разбира се, че чисто политически никой не желае протести. Първо, предколедно, второ никой не желае протести предизобрно. Понеже следващата година е много напрегната в това отношение. Все пак два избора – европейски и общински, които идват. По отношение на бързата отмяна на решенията, ами нормално, все пак, ако говорим за тези 2 лева, който – става въпрос за тези неща, които се заплащат на аптеките, на рецепта“.

“В това отношение касата имаше опасност да застраши много хора от достъпа до определени медикаменти, които се изписват и се реимбурсират от НЗОК. Следствие на това, че малките и средните аптеки, такива, които са като малък и среден бизнес – няма да имат възможност и това е единственият им стимул да изписват тези медикаменти“, каза още той.

Григор Димитров от Българската стопанска камера, представител на работодателите в Надзорния съвет, също взе отношение по темата.

“Първо, на заседанието на Надзорния съвет беше представен проект на наредба за лекарствените средства, в който беше предвидено и това отпадане на тези 2 лева, за които става дума. Това е предложение на работната група бе представено от д-р Начева и беше сложено на обсъждане“, отговори той на въпрос откъде идва предложението за отпадане на таксата от 2 лева от аптеките.

“Тъй като ние, членовете на Надзорния съвет, особено членовете на работодателските организации, имахме много сериозни претенции към наредбата, тъй като имаше доста нерешени и според нас неща, се уточнихме за следното: да не се правят промени сега в наредбата, която ще се публикува, а всички предложения, които се направят в хода на обсъждането, да бъдат представени в Надзорния съвет и при окончателното гледане ние ще уточним всички направени бележки“, каза още той.

“Така че Надзорният съвет не е утвърждавал наредба. Не е утвърждавал тези два лева, а просто отложи решението си, след като имаме обсъждане по наредбата“.

На въпроса дали предложението идва от Жени Начева, той отговори: “Предложението идва от тези, които внесоха проекта на наредба номер 10 в Надзорния съвет. Надзорният съвет не е работил по тази наредба, а просто тя му беше представена.

“Това, което ще се види вътре, е какви икономии биха могли да бъдат направени в бъдеще и какви не са били направени досега“, коментира от своя страна Аркадий Шарков.

“В този аспект няма обвинения в самия анализ, анализът просто показва реалната картина на това какво е изхарчено“ и как “би могло да бъде спестено повече“, добави експертът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 08.12   1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата...