Днес е Световният ден за безопасност на труда

28.04.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Подобряването на условията на труд и връзката им с бъдещето на труда е темата на Световния ден за безопасност и здраве при работа през 2019 г.
Днес е Световният ден за безопасност на труда
Снимка: БГНЕС

Подобряването на условията на труд и връзката им с бъдещето на труда е темата на Световния ден за безопасност и здраве при работа през 2019 г. Ежегодно на 28 април Международната организация на труда (МОТ) обръща внимание на значим проблем, свързан със здравословните и безопасни условия на труд. В годината на своя вековен юбилей МОТ прави преглед на 100-годишната работа за подобряване на безопасността и здравето на работните места.

Световният ден на 28 април 2019 г. ще бъде само началото на събития и дейности в световен мащаб по темата за безопасността и здравето при работа и бъдещето на труда, които ще продължат през останалата част от годината. „Ще бъде изготвен глобален доклад, който ще обхване еволюцията на безопасността и здравето от основаването на МОТ през 1919 г. до момента. И по-важното, докладът ще засегне промените в организацията на работа – технологиите, работата през платформи, автоматизация и роботика, демографията, глобализацията, климатичните промени и други фактори, които оказват влияние върху динамиката на безопасността и здравето при работа“, твърдят от МОТ.

Световният ден по безопасност и здраве при работа се организира с цел да се възпитавакултура на превенция, която е в основата на предотвратяването на трудовите инциденти и заболявания, свързани с работата. На 28 април е и Международният ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

ИА „Главна инспекция по труда“ има своя съществен принос в превенцията на трудовия травматизъм в България. Ежегодно в рамките на контрола се установяват между 180 000 и 200 000 бр. нарушения, като за всяко от тях се предприемат мерки за отстраняването му, което води до подобряване условията на труд като цяло, както и предотвратяване на предпоставки за трудови злополуки, които биха могли да се случат в бъдеще.

С европейски средства, осигурени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са разработени, по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“ интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска, кодекси за над 30 икономически дейности, кодекси за добри практики и профили по безопасност и здраве при работа. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, също финансиран по оперативната програма, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ, са назначени помощник-инспектори, които могат на място в предприятията да демонстрират функционалностите на инструментите. По проекта ще бъдат въведени и иновативни форми на инспектиране чрез въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да установят доколко в пълнота са приложили трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди извършването на проверките на място. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...