Заради липсата на работна ръка половината от лозята у нас са запуснати

18.05.2021 | 13:50
по статията работи: econ.bg
Регистрираните лозови насаждения у нас намаляват драстично до 650 000 дка. Според данни на Националната лозаро-винарска камара едва половината от тях са обработваеми - 350 000 дка.
Заради липсата на работна ръка половината от лозята у нас са запуснати
Снимка: под лиценза на creative commons

Регистрираните лозови насаждения у нас намаляват драстично до 650 000 дка. Според данни на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) едва половината от тях са обработваеми - 350 000 дка. Това съобщи пред „Монитор“ председателят на камарата Йордан Чорбаджийски.

По думите му към момента реколтата се развива много добре и ако метеорологичните условия останат благоприятни, ще има значителни добиви с високо качество. При проблеми с осигуряването на суровина от българските лозари и винари традиционно се принуждават да внасят грозде от Румъния или гроздова мъст от Македония.

До внос се стига и в случаите, когато чуждестранните цени са по-ниски от тези у нас. Част от представителите на сектора търсят помощ и от съседна Гърция - суровината им обаче не показва добри резултати, заради което в момента не се поддържат подобни търговски отношения. Именно вкарването на чужда продукция се превръща в една от причините българските производители на винено грозде да получават едни от най-ниските субсидии в Европейския съюз.

„Ние сме необлагодетелствани, в страни като Франция, Италия, Испания и Португалия помощите са едни, а у нас - в пъти по-малко“, смята управителят на биовинарна край Мелник Благой Русев. Според него липсата на работна ръка на полето е сред основните фактори за засиления внос от чужбина.

„Усеща се недостиг на персонал - той е застаряващ, млади хора не идват. Има дефицит и на механизатори“, подчерта винопроизводителят. Макар в сектора да се наблюдават сериозни сътресения, част от лозарите и винарите инвестират сериозни средства в своята продукция. Те залагат на модерно отглеждане на лозя и щадяща преработка на суровината. Освен това са се отделили средства и за обучение на персонал. Русев бе категоричен, че в основата на биопроизводството на вино залягат специални изисквания - за да бъдат сертифицирани като био, при отглеждането на лозята не трябва да бъдат използвани изкуствени торове и средства за растителна защита на химическа основа.

Припомняме, че през 2012 г. Европейската комисия прие регламент, според който и самото вино може да бъде био, докато преди това терминът е бил „вино от биологично произведено грозде“. В случая ключово се оказва съдържанието на консерванти (сулфити), които се използват, за да се удължи срокът на продукта - за био производството той е силно намален или напълно забранен.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....