Консултативен съвет по тютюна ще обсъжда на бъдещето на сектора

26.09.2024 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Ще бъдат обсъдени резултатите от изминалата изкупна кампания. Акцент ще бъде поставен върху качеството на продукцията и проблемите, срещнати от производителите
Консултативен съвет по тютюна ще обсъжда на бъдещето на сектора
Снимка: под лиценза на creative commons

Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – 2010 (НАТ-2010) настоява за свикване на Консултативен съвет по тютюна към министъра на земеделието и храните в периода 14-18 октомври 2024 г. Искането е отправено от председателя на Управителния съвет на НАТ-2010, който подчертава необходимостта от взаимна работа за настоящото и бъдещото развитие на сектора в страната.

В дневния ред на заседанието на Консултативния съвет по тютюна са включени няколко ключови теми:

Доклад за резултатите от изкупната кампания на тютюн, реколта 2023 г.

Ще бъдат обсъдени резултатите от изминалата изкупна кампания. Акцент ще бъде поставен върху качеството на продукцията и проблемите, срещнати от производителите.

Държавна помощ De minimis за тютюн през 2024 г.

Асоциацията ще представи своето виждане за необходимостта от осигуряване на допълнителна финансова подкрепа за тютюнопроизводителите през текущата година.

Максимален бюджет за директни плащания по Интервенция ПНДТ

Във връзка с кампания 2024 г. ще бъде обсъдено залагането на максимален бюджет, разрешен от Европейската комисия. Предвиденият бюджет е в размер на 36 249 750 евро (70 898 348 лв.).

Бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2028-2034 г.

Ще се дискутира продължаването на Интервенция ПНДТ в следващия програмен период на ЕС и мястото на тютюна в бъдещата Обща селскостопанска политика.

Разни

В тази точка ще бъдат разгледани други важни въпроси, свързани с развитието на тютюневия сектор и състоянието на нормативната уредба.

Основната цел на Консултативния съвет е да се обсъдят настоящите проблеми в сектора. Освен това се очаква да се набележат стъпки за бъдещото му развитие. Чрез сътрудничество между тютюнопроизводителите, държавните органи и другите заинтересовани страни, се търси устойчиво развитие и подобряване на икономическите условия за всички участници във веригата на стойността.

Предложението на НАТ-2010 е насочено към поддържане на активен диалог между всички заинтересовани страни и оптимизиране на условията за тютюнопроизводителите в България. Асоциацията очаква пълна подкрепа от страна на Министерството на земеделието и храните и Европейската комисия, за да се осигурят нужните ресурси и законодателна рамка за стабилността на сектора.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...