Азербайджански газ може да дойде у нас и без Набуко

28.06.2013 | 14:10
по статията работи: Ралица Стоянова
Консорциумът "Шах Дениз" се интересува от отвеждането на газопровод до България
Азербайджански газ може да дойде у нас и без Набуко

Консорциумът "Шах Дениз" официално обяви, че е избрал Трансадриатическия газопровод (TAP) да доставя обеми от природен газ от втория етап на проекта "Шах Дениз" на потребители в Гърция, Италия и Югоизточна Европа.

Първоначално Южният коридор ще доставя до 10 милиарда кубични метра природен газ годишно от "Шах Дениз" до европейските пазари.

Днешното решение е стъпка в плановете на консорциума за окончателно инвестиционно решение за Шах Дениз 2. Този проект, заедно със свързаните с него газопроводи, ще струва над 40 милиарда щатски долара и ще донесе повече от 16 милиарда кубически метра азербайджански газ годишно на пазара, информират от консорциума. 

"Изборът на италианските и Югоизточно-европейските пазари за доставка на газ от втория етап на проекта "Шах Дениз" е голяма крачка напред за развитието на нашия проект", каза Гордън Бирел, регионален президент на BP в Азербайджан, Грузия и Турция.  

Консорциумът "Шах Дениз" е договорил условията за продажбите си на газ с редица компании в Италия и Гърция. Освен това в ход са преговори за продажба на газ в България и "Шах Дениз" планира да изрази интерес към отвеждането на газопровод до тази страна, се казва в съобщението на консорциума. 

Освен това, "Шах Дениз" оценява междуправителствения меморандум за разбирателство от 23 май 2013 г., подкрепящ реализацията на TAP и на Йонийско-адриатическия газопровод (IAP), подписан от Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания, и признат от Адриатическо-йонийския Съвет на 27 май 2013 година.

Следващата фаза е членовете на консорциума "Шах Дениз" да направят окончателно инвестиционно решение относно развитието на целия втори етап на проекта "Шах Дениз".

„Набуко“ се провали, защото консорциумът, който разработва азербайджанското находище "Шах Дениз", оценявано като най-важният източник на газ за проекта, избра конкурентен проект - TAP. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....