Ако минималната заплата стане 1000 лева... 22

22.05.2013 | 14:05
по статията работи: Ралица Стоянова
За да падне безработицата с 1%, икономиката трябва да порасне с 3%
Ако минималната заплата стане 1000 лева...

Какво ще се случи, ако минималната заплата стане 1000 лева, както настояват от “Атака”, обясни председателят на БТПП Цветан Симеонов по време на конференция относно пазара на труда

Ако се достигне до тази сума на минималното възнаграждение, ще започне съкращаване на най-нискоквалифицираните.

Другият фактор, който не бива да се пренебрегва, е, че ще се намали броят на лицата, които се наемат по програми за заетост. В момента те получават около 400 лева заплата. Ако минималната заплата стане 1000 лева, вместо да се наемат двама души за по 450 лева, ще се наема един, обясни Симеонов.

Увеличаването на минималното възнаграждение до такива размери, неминуемо ще “захрани” сивия сектор, добави председателят на БТПП. Работодателите ще увеличат практиката на даване на пари на ръка и избягване на осигуровките.

Кого удари безработицата и защо?

Симеонов изтъкна, че от 2008 г. до 2013 г. безработицата се е увеличила два пъти. За да се намали нивото ѝ с 1%, е необходимо икономиката да порасне с 3%, каза Драгомир Белчев от Института за икономическа политика (ИИП). Според прогнозата на финансовото министерство тази година ръстът на БВП ще бъде 1%.

Най-много от загубените работни места са в строителството, преработвателната промишленост и селското стопанство.

Най-засегнати от безработицата са хората с основно и по-ниско образование - 30% от тези, които са извън пазара на труда. 6,8% от нямащите работа са трайно безработни - над 1 година.

Според директора на ИИП Ясен Георгиев икономическата криза не е основният виновник за безработицата. Тя просто е била катализатор на процеси и тенденции, които така или иначе съществуват на пазара на труда, като разликата между търсенето и предлагането например.Оцени статията:
3.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

бойка денева 22.05.2013 | 16:58
глупости . това ако е сериозна позиция на хора, които имат мислене на икономисти! До сега не растеше безработицата, за сивата икономика всички сме наясно.Що не се коментира нарастването на потреблението например и икономическият ефект от това
Мартин Христов 22.05.2013 | 19:22
Безкрайно глупова статия без съществени факти за казаното . Какво излиза да си траем да си вземаме 400-те лева защотот иначе ще стане още по-зле. Да ама не , нали като ти дадът този месец 1000 лева ще излезнеш най-накрая да си купиш някоя нова дреха или обувки . Нали ще звъннеш на някой приятел да излезнете на по питие . Нали ще оставиш в супера повече пари . Ии шок нали като вкараш повече пари в икономиката те ще правят по-големи обороти от рязкото повишение на търсенето на всички стоки и услуги ? А като има по-вече обороти и повече търсене, няма ли да трябва призводство на повече продукция , няма ли да трябват заети лица да произведат или внесат тази продукция ??
Stoyan Hristov 22.05.2013 | 22:18
80-те като са били големи заплатите и са стигали за всичко и дори чистачите са ходили на почивка и е нямало безработица нещо има ли да ми кажат псевдо икономисти като "Цветан Симеонов"
Илия Горчев 22.05.2013 | 22:33
Абе, Вие тоя народ на истина го правите на МАЛОУМЕН!!!!!!!!!
Детелин Емануилов 22.05.2013 | 22:36
Тези хора не разбраха ли, че на глупостите които говорят, все по малко хора вярват. Освен потреблението, ще се увеличи и мотивацията за полагане на повече труд като количество и качество. Желанието за професионално развитие. Този господин или много лъже или да вземе да си скъса дипломата. Ако въобще има такава
Митев Митев 22.05.2013 | 23:25
Тука прочетох 5 коментара, и малко ми изясни защо хората вярват, че няма проблем, да стане 1000 лева заплата. Все пак не нужно всеки да разбира от икономика ( ама поне може да не, и да обижда )Потребление, не създава растеж инвестициите и производството състава растеж. И кой ще ги дава тия 1000 лева заплата, нали сте на ясно, че мн малко фирми могат да си позволят да плашат 100 лева заплата.Дори да стане 1000 лева заплата колко ще скочи инфлацията,колко ще стане хляба. Проблема не в сумата всичко зависи от покупателна способност на парите. Може с 300 лева да ти стигат да живееш добре, маже с 1000 лева на не можеш да си пратиш тока, всичко зависи от инфлацията. Все пак това са крайно леви идеи, и е нормално те привличат по ниско образованите хора, кой съвсем нормални искат да живеят добре.
Митев Митев 22.05.2013 | 23:25
Тука прочетох 5 коментара, и малко ми изясни защо хората вярват, че няма проблем, да стане 1000 лева заплата. Все пак не нужно всеки да разбира от икономика ( ама поне може да не, и да обижда )Потребление, за създава растеж инвестициите и производството състава растеж. И кой ще ги дава тия 1000 лева заплата, нали сте на ясно, че мн малко фирми могат да си позволят да плашат 100 лева заплата.Дори да стане 1000 лева заплата колко ще скочи инфлацията,колко ще стане хляба. Проблема не в сумата всичко зависи от покупателна способност на парите. Може с 300 лева да ти стигат да живееш добре, маже с 1000 лева на не можеш да си пратиш тока, всичко зависи от инфлацията. Все пак това са крайно леви идеи, и е нормално те привличат по ниско образованите хора, кой съвсем нормални искат да живеят добре.
Chudomir Arsov 23.05.2013 | 00:26
ако заплатата стане 1000лв. то хляба тогава ще стане 15 лв.
Teodora Woodcock 23.05.2013 | 10:04
аз като съм млад човек,на 29 години,имам висше образование,говоря перфектно английски,имам опит зад граница и вече повече от година и 3 месеца съм без работа..."Най-засегнати от безработицата са хората с основно и по-ниско образование" - 30% от тези, които са извън пазара на труда-кой ли вярва на поредната глупост...нямаш ли познати колкото и да си интелигентен работа в бг няма да намериш-така стоят нещата тук в тази държава :(
10  Atanas Atanasov 23.05.2013 | 10:18
Ти наясно ли си с тези неща. Ще отидеш да си купиш едни китайски обувки и парите къде ще отидат. Ще си направиш една салата от Гръцки домати и парите да не отидат в БГ производителите. Явно Валери Симеонов е прав всички гласували за Атака сте лумпени!!!
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...