Анализатори: 2011 ще е годината на силните акции и суровини

20.01.2011 | 11:10
по статията работи:
Средносрочната картина по-скоро предполага увеличаване на оборотите на БФБ и сериозен ръст на SOFIX, смятат от "Карол"
Анализатори: 2011 ще е годината на силните акции и суровини

Акции, развиващи се пазари и суровини ще бъдат печелившата комбинация на 2011 г., според анализаторите на дружеството "Карол Капитал Мениджмънт.

„Годината ще е позитивна за световните капиталови пазари", се казва в годишната прогноза на управляващото дружество. Неговите експерти очакват да станем свидетели на трета поредна година на възходящо движение на фондовия пазар.

Развиващите се пазари от Азия, Латинска Америка и Източна Европа ще продължат да са доминиращи над развитите пазари от Западна Европа и САЩ, като показват значително по-високи ръстове в стойността на техните индекси.

„Нашите очаквания са тенденциите валидни за 2010 г. да се запазят и през 2011 г., като периода ще приключи с ръст между 15-20% на индексите в Западна Европа и САЩ и с над 60-70% ръст на фондовите борси в някои от развиващите се държави", казва Катерина Атанасова, портфейлен мениджър. Тенденцията на засилване на интереса към рисковите инвестиции и намалявяне на интереса към инструментите с фиксирана доходност ще продължи, като фактори за това ще бъдат покачването на основните лихвени проценти и нарастващата инфлация.

Поради това, че текущо акциите са силно надценени, експертите не изключват обаче негативна корекция през първото тримесечие на 2011 г. и предвиждат силната волатилност на пазарите през годината да се запази.

Суровините ще бъдат един от най-силните класове през 2011 г. Очакванията на анализаторите на "Карол" са потреблението на суровини да нараства през годината, което ще даде и позитивно отражение в пазарната им стойност. Най-силно представящите се суровини ще бъдат енергийните - природен газ и петрол - и селскостопанските продукти.

Световната икономическа криза

Пазарните настроения според анализаторите остават позитивни. Очакванията за макар и по-бавно възстановяване на световната икономика надделяват над страха от задълбочаване на кризата, а това ще подкрепи пазара и през 2011 г. В икономически план възстановяването на световната икономика ще продължи.

Според Световната търговска организация, световният търговски оборот е нарастнал със значителни темпове през 2010 г., което е много добър знак за възстановяването на икономиката.

Опасенията от рецесия с двойно дъно вече не стоят на преден план. С изключение на някои европейски държави в рисково положение при повечето страни са налице признаци на възстановяване и подобряване на макро показателите.

Портфейлните мениджъри на "Карол" предвиждат подобряващи се финансови резултати на компаниите, както и засилващ се ръст на приходите от продажби и печалбите.

Развиващи се пазари в Азия и Латинска Америка

Фундаменталната картина и перспективите пред развиващите се икономики от Азия и Латинска Америка остават много силни, което е и една от причините те да останат лидери в ръста и през 2011 г, смятат анализаторите. В икономически план тези страни показват силен ръст на брутния вътрешен продукт, засилваща се производствена активност и нарастващ износ.

Държавите от развиваща се Азия и Латинска Америка са на върха на класацията по ръст на БВП в световен мащаб. Очаква се икономическия подем в двата региона да продължи и през 2011 г. Фаворитите за растеж, според дружеството, са Китай, Индия, Бразилия, както и по-малките пазари от тези региони Чили, Перу, Тайланд, Малайзия и Индонезия.

Източна Европа

На капиталовия пазар в Източна Европа фаворитите на "Карол" продължават да бъдат Русия, Украйна, Полша и Турция. Благодарение на тези пазари през 2010 г. два от фондовете на управляващото дружество оглавиха класацията по доходност сред българските взаимни схеми. Освен по-нататъшен ръст на пазари като Украйна и Русия, които бяха силни и предишните две години, Управляващото дружество вижда сериозни основания за ръст и на по-малките и неликвидни пазари от региона - Сърбия, Хърватска и България.

Анализът към момента показва, че средносрочната картина по-скоро предполага увеличаване на оборотите на БФБ и сериозен ръст на SOFIX през годината, макар текущата летаргия по никакъв начин да не подкрепя такава позитивна прогноза. Ясен сигнал, че трендът на БФБ наистина се е сменил ще има при ръст над 400 пункта при индекса SOFIX, твърдят анализаторите.

През 2011 г. "Карол" очаква допълнително активизиране на сегмента на първични публични предлагания. В Полша през 2011 г. се планира листването на банката Bank Gospodarki Zywnosciowej SA, както и на компанията за добив на въглища Jastrzebska Spolka Weglowa SA.

Румънското правителство също планира финансиране на бюджетния дефицит на страната чрез продажбата на държавни дялове през борсата, като се спряга и името на водещия производител на газ Romgaz, както и на енергийни компании. През 2011 г. се очаква и доста руски компании да придобият публичен статут, като голяма част от тях планират листване в Лондон.

Суровини

Енергийните ресурси ще изненадат със солидно покачване в цените, смятат експертите. Силно движение, обосновано от подценеността до този момент на ресурса, ще има при природния газ. При петрола покачването ще е по-умерено.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 03.04   1265 г. – Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г....