БВП нараства с 1.3% за една година

15.11.2011 | 11:16
по статията работи:
Най-голям дял добавена стойност реализират услугите и индустрията
БВП нараства с 1.3% за една година

През третото тримесечие на 2011 г. БВП нараства с 1.3% спрямо същото тримесечие на предходната година, но запазва равнището си спрямо второто тримесечие на 2011 година. Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига до 21 171 млн. лева.

Реализираната добавена стойност през третото тримесечие на 2011 г. е 18 148 млн. лева, като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите (57.6%), следван от индустриалния сектор (31.3%). Аграрният сектор определя 11.1% от общата добавена стойност в икономиката.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП - от 67.5%, заема крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 14 294 млн. лева. През третото тримесечие на 2011 г. бруто капиталообразуването е 4 444 млн. лева и има относителен дял от 21% в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

БВП запазва равнището си непроменено през третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2011 година.

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2011 г. брутната добавена стойност в икономиката нараства с 1%. През третото тримесечие на тази година крайното потребление бележи ръст с 0.4%. Бруто капиталообразуването в основен капитал спада с 13.7%. Износът на стоки и услуги през третото тримесечие се увеличава с 1.4% спрямо предходното тримесечие. През същия период вносът на стоки и услуги намалява с 3.3% спрямо предходното тримесечие.

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 2.5%, като увеличението ѝ се определя основно от регистрираните ръстове в индустриалния сектор и сектора на услугите съответно с 4.1 и 1.9%. Аграрният сектор има отрицателен принос в добавената стойност и отчита намаление с 0.1% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има вносът на стоки и услуги, който се увеличава с 3.4%. Износът на стоки и услуги нараства с 1.7% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Крайното потребление отчита ръст от 1.7%, а бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 3.1%.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.11   461 г. – Либий Север е провъзгласен за римски император в Равена. 1493 г. – По време на втората си експедиция Христофор Колумб открива остров, който кръщава...