БСК: Новите такси за водоползване и водовземане са необосновано високи

15.09.2011 | 11:31
по статията работи:
Промените в тарифите са публикувани в сайта на МОСВ, без бизнесът да е уведомен за това
БСК: Новите такси за водоползване и водовземане са необосновано високи

Новите такси за водоползване и водовземане са необосновано високи, смятат от Българската стопанска камара.

В становище на работодателската организация, изпратено до Министерството на околната среда и водите, се отбелязва, че БСК получава от своите членове много негативни мнения за необоснованото увеличение на тези такси, съгласно "Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване", която ще влезе в сила от 1 януари 2012 г.

БСК подчертава, че предложението за промяна в тарифата е публикувано в сайта на МОСВ, без за това да бъдат уведомени заинтересованите лица и браншови организации на бизнеса. Липсва и достъпен доклад за оценка на въздействието от приемането на проекта на нормативния акт.

В тарифата са предвидени значителни увеличения на единичните размери на таксите за водовземане от подземни води. В доклада на МОСВ при представяне на тарифата за приемане от Министерски съвет е посочено, че тези размери са индексирани с коефициента на инфлация за периода 2000-2009 г., която е 65,2%, според данни на НСИ.

Същевременно, някои единични такси (за охлаждане, промишлени цели, за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване) са завишени в размер, превишаващ многократно индекса на инфлация. Най-показателен пример е таксата за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване, която е повишена 150 пъти.

В тази връзка, БСК счита, че таксите следва да бъдат преразгледани по спешност. Трябва да бъде подготвена и оценка на въздействието на тарифата върху бизнеса, доколкото много от предприятията са инвестирали значителни средства за ефективно използване на водните ресурси, в това число и за самостоятелно водоснабдяване.

В документа се отбелязва, че се очаква мнението на организацията да бъде взето предвид и да бъдат предприети незабавни стъпки за коригиране на размера на таксите при спазване на възприетия принцип за отразяване на натрупаната инфлация и покриване на разходите за предоставяне на съответните услуги и ползване на природните ресурси.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...