БСК очаква стагнацията да продължи и през 2013 г.

26.12.2012 | 12:45
по статията работи: Петър Чернев
Сивата икономика към момента в страната надхвърля 30%, отчитат от организацията
БСК очаква стагнацията да продължи и през 2013 г.

И следващата 2013 година няма да бъде по-различна от 2012 година. Това отново ще е година на стагнацията. Коментарът направи в интервю за Агенция „Фокус” Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК). По думите му причина за тази ситуация ще са по-високи разходи за труд в резултат на по-високите минимални заплати, както и по-високите осигурителни прагове и максималният осигурителен доход.

През следващата година работодателите ще бъдат задължени да покриват и три дена болнични на служителя, обясни експертът. Тези по-високи разходи на труд, комбинирани със свитото вътрешно потребление и с падналите темпове на износа, ще запазят лошото положение на икономиката в страната.

Основният проблем на българската икономика е безработицата. През следващите месеци голяма част от работодателите ще трябва да планират допълнително намаление на работната сила. По този начин ще търсят по-висока производителност и ефективност, посочи зам.-председателят на БСК и изрази притеснение от данните, че 40% от младите хора в България нито учат, нито работят.

Проблемът е преди всичко безработицата, а по отношение на доходите тези, които имат работа и през 2011 г. и през 2012 г. в частния сектор, ще имат повишение на възнагражденията с около 5-6 до 7 %, отбеляза Камен Колев. Според него този висок ръст на възнагражденията, който изпреварва производителността на труда, се дължи на увеличаване на индивидуалните възнаграждения в частния сектор. С други думи - тези, които работят, все пак ще имат прилични възможности за доходи, но проблемът е преди всичко безработицата.

Сивата икономика към момента в страната надхвърля 30%, като например по отношение на пазара на труда процентът е по-висок. Това каза още Колев. Той обясни, че сивата икономика в сектора на пазара на труда се изразява в практики като работа без договор или такъв със скрити клаузи, осигуряване на минимален праг и допълнително даване на пари „под масата”, както и осигуровки за половин работен ден, а служителите работят по цял ден.

Предприетите мерки като свързването на касовите апарати с Националната агенция по приходите (НАП), касовите плащания, както и достъпът до кредитите и досиета на ревизираните фирми, който показва как фирми или физически лица изплащат кредитите си при положение, че не декларират достатъчно доходи за това, спомагат за намаляването на неформалната икономика в страната.

Усилията за допълнително редуциране на сивата икономика през 2013 година трябва да се насочат към ограничаване на административните и финансови тежести върху бизнеса, което ще доведе до изсветляване на сивите потоци, отбеляза зам.-председателят на БСК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...