Банковите депозити ще станат по-неатрактивни заради новия данък

10.10.2012 | 17:00
по статията работи: Петя Бързилска
Банките ще бъдат натоварени с допълнителни разходи, коментира пред Econ.bg Момчил Андреев, председател на УС на "Райфайзенбанк България"
Банковите депозити ще станат по-неатрактивни заради новия данък
Снимка: Sxc.hu

Вложителите ще получават по-малко - ако досега са получавали 5% годишно за едногодишен левов депозит, сега ефективно ще получават 4.5%. Това каза за Econ.bg Момчил Андреев - председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България във връзка с решението за налагане на данък от 10% върху доходите от лихви по влогове и депозити на физическите лица.

По думите му това означава банковите депозити да станат малко по-неатрактивни и да се конкурират в по-голяма степен с други алтернативни инвестиции - фондове, облигации, акции, недвижимости, инвестиционно злато.

"Вероятно за банките ще възникнат допълнителни административни ангажименти, които ще ни натоварят с допълнителни разходи", смята експертът.

Предвижда се да се въведат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Предложението ще влезе в сила от 1 януари 2013 г. и доходите от влогове и депозити от необлагаеми ще станат облагаеми.

На 21 септември се появи информация, че ще има подобен данък върху спестяванията. След излизането на информацията в публичното пространство от Министерството на финансите категорично отрекоха това и заявиха, че не обмислят подобно предложение. Оказа се обаче, че въпросът е обсъждан на вътрешно заседание на МС, казаха за Econ.bg от пресцентъра на ведомството. Решението вече е прието от Министерски съвет и се очаква гласуване в парламента.

Същевременно от опозицията определиха новия данък като "нездравословна мярка" и "неразумно" решение на фона на текущата икономическа ситуация в страната.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...