Бобева обсъди борбата с монополите в Брюксел

27.02.2014 | 19:47
по статията работи: econ.bg
На среща с еврокомисар Алмуния българският министър е разговарял по теми, свързани с политиката на кабинета и правилата за предоставяне на държавни помощи
Бобева обсъди борбата с монополите в Брюксел
Снимка: Thinkstock/Guliver

Антимонополната политика на правителството, мерките за насърчаване на конкуренцията и инициативите срещу нелоялните търговски практики бяха сред темите, които вицепремиерът Даниела Бобева е обсъдила с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния по време на среща на високо ниво в Брюксел.

От българска страна бяха поставени конкретни въпроси, свързани с предоставянето на държавна помощ в ключови за икономиката сектори.

Комисар Алмуния подчерта важността държавите-членки да създадат силни и независими органи за защита на конкуренцията, които да гарантират спазването на правилата на конкуренция.

Голямата част от случаите се решават на национално ниво, а Европейската комисия може да се намеси по отношение на условията, на които трябва да отговарят националните органи и при липса на разпоредби или неправилно транспониране на европейското законодателство“, подчерта комисарят.

Европейската комисия извършва преглед на правилата за предоставяне на държавни помощи в отделните сектори и се очаква те да влязат в сила от 1 юли. Сред тях са нови насоки за предоставяне на държавни помощи в областта на изследванията и иновациите и в областта на енергетиката и околната среда. В насоките за държавни помощи за сектора на енергетиката и околната среда са включени критерии за съвместимост за националните схеми за финансиране на ВЕИ съобразно националните цели, енергийна инфраструктура, енергийната ефективност и благоприятно третиране на енергийно интензивни отрасли на промишлеността.

В Брюксел българският министър е разговарял с еврокомисар Кристалина Георгиева за възможностите български фирми да участват в търгове за предоставяне на хуманитарна помощ. Двете са обсъдили и кризисните ситуации в Сирия и Украйна.

Дискутирани бяха и рисковете от бежански потоци, както и проблемите на интеграцията на бежанците в България. Споделено бе разбирането от необходимостта от анализ на риска, който ще гарантира подготовката и своевременната реакция при нововъзникващи обстоятелства.

В тази връзка бяха разменени мнения по създаването на механизъм и институция, която да изпълнява координираща роля в областта на миграционната политика.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 04.12   1533 г. – Иван Грозни става велик княз на Московското княжество. 1639 г. – Йеремия Хорокс и Уилям Крабтрий за първи път наблюдават пасаж на Венера. 1808 г....