Божидар Данев: Пазарът на труда силно ще се промени

03.10.2016 | 13:40
по статията работи: econ.bg
Според него все по-богати ще стават висококвалифицираните специалисти и все по-бедни тези, които имат ниска квалификация
Божидар Данев: Пазарът на труда силно ще се промени
Снимка: БГНЕС

В бъдеще ще се задълбочават разликите в заплащането между висококвалифицираните и нискоквалифицираните работници, заяви Божидар Данев.

Според него все по-богати ще стават висококвалифицираните специалисти и все по-бедни тези, които имат ниска квалификация. 

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев каза това при откриването на дебат с гражданското общество по проекта на Европейски стълб на социалните права. Дебатът се организира от Икономическия и социален съвет на България в партньорство с Европейския икономически и социален комитет. Обсъждането е в хотел "София - Балкан" (Шератон).

Данев заяви, че социалната доктрина на ЕС започва да издиша и проблемите, поставени в проекта на Европейския стълб на социалните права, вече са остарели. 

По думите му е смешно да се говори по тема като равенство между половете, като голямото неравенство е между знанията, компетенциите, начините, по които се отговаря на навлизането на новите технологии.

Демографският проблем и вътрешната миграция в ЕС на български граждани са основен проблем за страната, каза Данев. По думите му два милиона български граждани са били изцедени от българския пазар и от българската икономика, което е гигантски проблем и това трябва да е в основата на дискусията.

Технологиите се развиват с огромна скорост, а България изостава много в сравнение със средноевропейското ниво по учене през целия живот, допълни изпълнителният председател на Българската стопанска камара. 

Ако средно за ЕС 10.7 на сто от хората между 15 и 64 години непрекъснато учат, то у нас този процент е едва 2 на сто.

Данев прогнозира, че пазарът на труда силно ще се променя - ще изчезват и ще се появяват нови професии, като след две години нуждата от преводачи ще бъде намалена с 90 на сто. 

Ще намалява и нуждата от служители във фронт офисите.

На нас ни трябва гъвкава работна ръка и не трябва да си правим илюзии, че неравенствата ще намаляват, каза Данев и допълни, че "битката сини срещу бели якички се премества в друга зона - компетентни срещу некомпетентни".

Според него, ако няма прогноза как ще се развива българската икономика, не може да се прогнозира и как ще се развива българското образование. 

Изпълнителният председател на БСК подчерта, че вече и в България има нов бизнес модел, нова философия за платформи за споделена икономика, която заобикаля държавата. 

"Колкото и да се мъчите да спрете споделеното пътуване до морето, няма да го спрете", допълни Данев. Той каза, че средният годишен ръст на споделената икономика е 25 на сто и ще расте. 

Цифровото разделение води до разделение в пазара на труда и разликите в заплащането и генерациите ще са огромни, а специалностите, които не дигитализирани, вече са убити, заяви Божидар Данев. 

Той смята, че човек без английски вече е извън борда.

Изпълнителният председател на БСК цитира данни, според които, ако през 2014 година интернет потребителите в света са два милиарда, то през май тази година те вече са три милиарда, а до края на годината ще бъдат над половината от световното население. Над 40 на сто от работната ръка на САЩ вече са свободно плуващи на пазара и това е световна тенденция, каза Данев. 

По думите му на фона на всичко това България продължава да бъде източвана от човешки ресурси - вече почти нямаме анестезиолози , медицински сестри, допълни той.

Според него трябва да се отговори на въпроса каква да е социалната доктрина на България и дали се вписва в тази, която Юнкер препоръчва.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...