Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ расте преди Нова година

03.01.2019 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица нарасна по-силно от очакваното, но продължава да се задържа недалеч от неговото 49-годишно дъно
Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ расте преди Нова година
Снимка: БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица нарасна по-силно от очакваното, но продължава да се задържа недалеч от неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 29-и декември скочиха с 10 000 до 231 000 при осреднената прогноза на финансовите пазари за 220 000. Това представлява най-високо ниво на молбите за помощи при безработица от седмицата около Деня на Благодарността, като силното увеличение вероятно се дължи на частичното спиране на дейността на федералното правителство и с оглед края на временно наетите по време на празничния сезон на пазаруване. Въпреки по-силния от очакваното ръст заявките продължават да задържат не много далече от тяхното 49-годишно дъно от 202 000, достигнато през седмицата до 15-и септември.

Молбите за помощи при безработица все още остават далеч под важното ниво от 300 000 вече повече от три години, като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила молбите за помощи при безработица остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Заявките за помощи при безработица на четириседмична осреднена база за седмицата до 29-и декември се понижиха с 500 до 218 750, след като преди три месеца те удариха дъно от 206 000.

Продължаващите молби за помощи при безработица за седмицата до 22-ри декември пък се увеличиха с 32 000 до 1,740 милиона, след като осем седмици по-рано удариха 45-годишно дъно от 1,630 милиона (най-ниско ниво от края на юли 1973-а година). По този начин продължаващите молби за помощи остават за 87-а поредна седмица трайно под важната бариера от 2 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно през далечната 1973-1974 година.

Данните са пореден знак, че пазарът на труда продължава да бъде силен повече от девет и половина годни след последната икономическа рецесия, като за сега няма сигнали за спад при разкриването на нови работни места въпреки засилващите се притеснения относно здравето на икономиката на САЩ и неотдавнашните сериозни трусове на пазарите на акции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
В цял свят алкохолизмът е признат за болест. Само при нас питат: - Защо не пиеш? Да не си болен?!
На този ден, 21 юли   356 г. пр.н.е. – Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света – е разрушен от палеж. 1718 г. – Подписан е Пожаревският договор...