България единствена в ЕС остава без субсидии за биопроизводство

07.03.2017 | 16:55
по статията работи: econ.bg
По този повод в обръщение до медиите ръководството на Българска асоциация Биопродукти изразяват своя протест срещу липсата на политики спрямо бранша
България единствена в ЕС остава без субсидии за биопроизводство
Снимка: БГНЕС

След като чиновниците от министерството на земеделието три месеца не бяха пипали работа, в резултат на което парите по директните плащания за 2016 г. ще бъдат забавени с по месец-два, точно преди националния празник 3 март и биопроизводителите бяха зашеметени от новината, че от 2017 година бюджетът по мярка 11 от селската програма е изчерпан, съобщава sinor.bg.

 В резултат на това още на 18 февруари министърът на земеделието и храните Христо Бозуков е подписал заповед, според която от същата дата се забранява приемът на нови заявления по мярката за Биологично земеделие /мярка 11 на ПРСР/. Прекратява се и разширяването на вече поети ангажименти.

По този повод в обръщение до медиите ръководството на Българска асоциация Биопродукти изразяват своя протест срещу липсата на политики спрямо бранша.

Биологичното земеделие редовно се заявява като приоритет от всички властимащи, от всички партии и управленци. В същото време сме свидетели на прекратяване на подпомагането не само за нови биопроизводители, но и за вече утвърдени, които смятат да разширят стопанството си или които сега завършват петгодишните си ангажименти по мярка 214 от предходния програмен период и следва да преминат към мярка 11 на новата ПРСР.

За пореден път след 2014 година сме изправени пред една несправедливост - част от българските биопроизводители да бъдат подпомагани, а друга - не.

Към заповедта няма приложени мотиви. До момента не сме видели никакъв официален документ от страна на МЗХ (съобщение, анализ, предупреждение, предложение...), който да дава индикации, че има проблем, още по-малко - анализиране на проблема и предприемане на някакви действия, се посочва в писмото.

Според биофермерите този начин на липса на комуникация е недопустим и поставя пред свършен факт стотици биоземеделци, които са направили своите разчети, вложили са средства за сертификация, подготовка на земи, закупуване на семена и разсад, калкулирайки бъдещото получаване на субсидии. Много от тези хора са взели и кредити, които са планирали да връщат и с помощта на евросубсидиите.

В неравностойно положение са поставени и биофермери, които точно тази година приключват ангажиментите си по мярка 214 и няма да могат да получават субсидии по новата програма /за разлика от колегите си, които са приключили през 2015 или 2016 година/.

Биоземеделието е отрасъл, който е свързан с много обществени ползи. Този метод опазва околната среда и биоразнообразието, чрез него се произвеждат здравословни продукти, създава се заетост в изостанали селски и планински райони, развиват се малки и семейни фирми. Предвид все по-сериозното търсене на здравословни и чисти продукти в развитите страни той предполага и сериозен потенциал за растеж, увеличаване на износа и получаване на по-висока добавена стойност. Този сектор не случайно е приоритетен във всички европейски страни, които си поставят все по-високи цели за неговото развитие.

В същото време България си позволява да спре субсидирането на биоземелието едва на третата година от новия 7-годишен програмен период. В противовес на всички европейски практики се зачерква един устойчив отрасъл и източник на здравословна храна за децата на България. Без обяснения, без анализи, без предприемане на каквито и да било мерки.

Следват риторични въпроси, отправени и към старата власт, която видимо е неглежирала пробрема. Ако бюджетът по мярката е изчерпан, нима това е забелязано на 28-ми февруари - девет месеца след края на предходната кампания за подпомагане и един ден преди началото на новата, питат стопаните. Нима не можеха да се предприемат мерки за насочване на средства от други, неработещи мерки от Програмата. Нима не можеше да се обмислят известни ограничения или мерки, които да разграничат истинските и активните биопроизводители от тези, които са се насочили към източването на субсидии.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица...