България е обезпечена с ресурси при сегашните потребности

07.05.2013 | 11:51
по статията работи: Петя Бързилска
През 2012 г. сме увеличили добива на златосъдържащи руди
България е обезпечена с ресурси при сегашните потребности

В България са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на общо 166 вида подземни богатства, съобщават от Министерски съвет (МС).

Става дума за седем вида енергийни суровини (твърди горива, нефт, газ и кондензат), 12 вида метални полезни изкопаеми (руди), 79 вида неметални полезни изкопаеми (индустриални минерали) и 68 вида скално-облицовъчни и строителни материали.

Обезпечеността на страната със запаси и ресурси, разчетена въз основа на осъществения през годината добив (без нефта и природния газ), е достатъчна при сегашните потребности, констатират от ведомството.

Този извод се съдържа в Баланса на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства на България към 1 януари 2013 г., приет за сведение от МС на днешното му заседание.

В баланса, изготвен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), за всяка група и вид подземни богатства по участъци, находища, области и общо за страната, са показани състоянието на количеството и качеството на запасите и ресурсите към началото на изтеклата и към началото на текущата година. Освен това се посочват измененията на запасите и ресурсите в резултат на добива, допуснатите експлоатационни загуби и обедняване (замърсяване), както и увеличението или намалението на запасите и ресурсите в резултат на проучване, преизчисление или преоценка.

Националният баланс е изготвен въз основа на представените през периода 2012-2013 г. геоложки отчети и доклади  от концесионерите и от титулярите на разрешения за търсене и проучване, както и от държавните търговски дружества.

В сравнение с 2011 г. през 2012 г. се очертава тенденция към увеличаване добива на златосъдържащи руди, задържане нивата на добитите количества при медни и оловно-цинкови руди, каолиновата суровина, каменна сол и др.

Намаление е отчетено на нивата на добитите количества въглища и природен газ, бентонитова суровина, манганови руди и др.

През 2012 г. в Специализираната експертна комисия са разгледани, приети и запасите и ресурсите на общо 56 находища на подземни богатства. От тях 35 са новорегистрирани, в т. ч. на строителни материали – 21, на скално-облицовъчни материали – седем, на неметални полезни изкопаеми – три, на твърди горива – едно, и на метални полезни изкопаеми – три.

Националният баланс се съхранява в Националния геоложки фонд към дирекция „Природни ресурси и концесии“ на МИЕТ и може да се ползва по установения законов ред от компетентните ведомства и от всички заинтересовани физически и юридически лица.

Припомняме, че приходите от концесиите за добив на подземни богатства през 2011 г. са над 63 млн. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...