България привлича рекордни инвестиции в технологиите

06.12.2019 | 18:00
по статията работи: econ.bg
Най-бедната страна в Европейския съюз България се радва на огромен чуждестранен инвеститорски интерес в областта на информационните и комуникационни технологии
България привлича рекордни инвестиции в технологиите
Снимка: под лиценза на creative commons

Най-бедната страна в Европейския съюз България се радва на огромен чуждестранен инвеститорски интерес в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

„Файненшъл Таймс” даде своя принос, откривайки през април т.г. технологичен център в София, в който работят 110 служители. Други неотдавнашни инвеститори са Фейсбук и Световната банка, като през тази година и двете компании отвориха офиси в българската столица, предоставящи ИКТ услуги.

През 2018 г. България получи рекордна сума от чуждестранни инвестиции в областта на софтуера и ИКТ. 16 проекта, осъществени предимно в София, бяха оценени на 240 млн. долара.

От 2015 г. насам чуждестранните инвестиции в сектора непрекъснато нарастват, което води до откриване на нови работни места.

Дългогодишната репутация на София като център за технически достижения, заедно с информацията за развитието на изкуствения интелект и превръщането ѝ в технологична столица на Балканите я превръщат в привлекателна дестинация.

Външните инвестиции в сектора на ИКТ в България преди 2015 г. са едва 5 проекта годишна. Оттогава страната се е превърнала в основна цел на чуждестранните инвеститори, като е привлякла 30 % от всички проекти за изминалата 2018 г.

България има дългогодишни традиция в секторите на ИКТ и електроника. През 2018 г. продажбите в сектора възлизат на 3,2 млрд. долара, което е увеличение с 45 % на годишна база. Според Софийската агенция за инвестиции, в сектора има повече от 12 000 компании, от които 90 % са в София и в тях работят 50 000 души. По данни на Министерството на търговията на САЩ, около 70 % от услугите на компаниите са предназначени само за износ.

Според Стивън Гарднър от британската компания за спортни данни Genius Sports Group, София има потенциала на технологичен център на световна класа. В българския офис на фирмата работят 320 служители. Съществува вероятност броят им да се удвои през следващите няколко години.

Глобалната софтуерна компания Acronis също разшири тази година своето представителство в София. В новия ѝ център за научноизследователска и развойна дейност работят 200 инженери, чийто брой през следващите години ще достигне до 1000. България се превръща в глобален център за развитие на киберзащитата, смятат от компанията.

Почти половината от всички чуждестранни инвестиции в България от 2018 г. са под формата на разширения на съществуващи съоръжения, особено в проекти с добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. Най-привлекателни за инвеститорите са наличието на квалифицирана работна ръка и растежът на вътрешния пазар.

България предлага широколентови интернет-услуги, които са сред най-бързите в ЕС, фиксирана данъчна ставка от 10 % върху корпоративните печалби и лични доходи, която е една от най-ниските ставки в ЕС, както и конкурентни разходи за труд и живот.

Страната се гордее с второто място по най-висок дял на жените, работещи в сектора на ИКТ и със законови облекчения при лицензиране на ИТ компании.

Повече от един на всеки 10 работници в София са заети в сектора на ИКТ. Повече от половината от всички наети офиси в града през третото тримесечие на тази година са заети от ИКТ фирми.

През 2019 г. София беше един от осемте градове в ЕС, избрани да бъдат домакини на първите европейски суперкомпютри – най-голямата инвестиция на ЕС в научната инфраструктура на България. Градът се нарежда на второ място в топ 10 на най-бързо развиващите се технологични центрове в Европа според състоянието на Европейския технически доклад за 2018 г.

По-голяма част от чуждестранните инвестиции в български технологии през последните две години идват от САЩ и ЕС.

Според Яков Милатович, регионален икономист от ЕБВР, културният афинитет на България към такива инвеститори е един от основните фактори, заедно с членството на страната в ЕС, високото качество на живот за по-ниска цена, политическата стабилност и средния годишен ръст на БВП от 4 % от 2016 г. насам.

Предимство е близостта до Румъния и Сърбия, с които заедно се образува технологичен триъгълник, който някои наричат „Силиконовата долина” на Югоизточна Европа. Чуждестранните инвестиции в технологичния сектор в Букурещ от 2015 г. насам също нарастват.

Въпреки това, в сравнение с някои държави-членки на ЕС, България има още да работи. През последните пет години страната е влошила около 25 параметри от листата на Световната банка за правене на бизнес, докато други държави правят подобрения.

Според експерта, по-нататъшната работа за борба с корупцията и подобряване на социалните политики, особено по отношение на грижите за семейството, като по-добра подкрепа за детските градини, ще бъде добър сигнал за развитие на частния сектор. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...