Българо–американска кредитна банка ще работи с ДФ"Земеделие"

23.03.2012 | 19:13
по статията работи: Елица Елефтерова
В продължение на 10 години ДФЗ е рефинансирал търговските банки с над 470 млн. лева
Българо–американска кредитна банка ще работи с ДФ"Земеделие"
Снимка: БАКБ

Българо–американска кредитна банка, която досега не бе участвала в прилаганите от ДФ "Земеделие” схеми за рефинансиране, се присъедини към списъка на търговските банки, които към момента са 18. С тях фондът си партнира в кредитирането на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Договорът беше подписан официално днес, предаде ДФЗ.

В продължение на 10 години ДФЗ е рефинансирал търговските банки с над 470 млн. лева, с които банките са предоставили кредити на 1 876 земеделски производители за изпълнение на инвестиционни проекти за създаване на лозя, овощни градини и други трайни насаждения, изграждане на животновъдни ферми, закупуване на селскостопанска техника от висок клас и т.н.

Фондът, съвместно с Асоциацията на банките в България, изготви процедура и образец на договор за рефинансиране със средства на фонда на търговски банки за предоставяне на кредити на лица с одобрени проекти и сключени договори по мерки от ПРСР. Целта на тези договори е да се създадат условия за повишаване размера на усвоените средства от Европейския фонд за развитие на селските райони и да се стимулира икономическият растеж в сектора. Активното прилагане на схемата започна от края на август 2011 г., а интересът към нея постоянно нараства.

Кредитирането се осъществява при значително по-изгодни лихвени условия, като размерът на годишния лихвен процент беше предоговорен с банките и намален от 9% на 7%. Срокът за погасяване на кредитите е до 60 месеца, включително срока за усвояване и гратисния период. Рефинансирането e в размер до 100 % от одобрените за финансиране инвестиционни разходи, намалено с изплатените авансови и/ или междинни плащания, но не повече от 500 000 лв.

Съществува възможност банката да кредитира със собствени средства разликата до стойността на проекта, когато тя надвишава максималния допустим размер за рефинансиране от фонд "Земеделие". Получените средства от безвъзмездните субсидии по мерките от ПРСР се използват за погасяване на предоставения кредит.

До настоящия момент ДФ "Земеделие” е ангажирал ресурс за над 30 млн. лева за рефинансиране на 113 кредита, като общата инвестиционна стойност на проектите е за над 52 млн. лева.

СПИСЪК НА БАНКИТЕ, СКЛЮЧИЛИ ДОГОВОР С ДФЗ ЗА РЕФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ПО ПРСР:
1. Първа инвестиционна банка
2. Обединена българска банка
3. Алианц Банк България
4. Интернешънъл Асет Банк
5. ЧПБ Тексим
6. Прокредит Банк
7. Токуда Банк
8. Уникредит Булбанк
9. Централна кооперативна банка
10. Банка ДСК
11. Българска банка за развитие
12. Корпоративна търговска банка
13. Сибанк
14. МКБ Юнионбанк
15. Банка Пиреос
16. Инвестбанк
17. Райфайзенбанк
18. Общинска банка
19. Българо-американска кредитна банка


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...