Всеки втори дипломирал се медик емигрира

20.03.2012 | 13:20
по статията работи: Елица Елефтерова
Най-добре на пазара на труда се реализират специалистите от ИТ бранша и финансистите
Всеки втори дипломирал се медик емигрира
Снимка: Sxc.hu

Какви са тенденциите на пазара на труда и как образованието трябва да се съобрази с тях, за да бъде успешна икономиката ни и за могат българските младежи да реализират потенциала си. Това беше една от темите, разисквани по време на форума "Какво да е образованието, за да е конкурентен бизнесът?", който се проведе в хотел "Шератон”.

Всеки втори у нас, завършил медицина, напуска страната. Притеснителен е и фактът, че 25% от завършилите не успяват да се реализират никъде.Това сочат резултатите от изследване на Институт "Отворено общество" за конюнктурата на пазара на труда, успешните специалности и нуждите на бизнеса, представени от директора на института Георги Стойчев.

Наблюденията на излезлите от университета за последните пет години над 226 хил. студенти показват кои са университетите, които предлагат добро образование. Това става след допитване до бизнеса, показващо професионалните области, в които след като завършат младежите, могат да започнат работа и да бъдат сигурни в доходите и професията си години напред.

Според проучването една трета от завършилите през последните пет са учили специалност от областта на стопанското професионално направление, т.е. икономика, финанси, одит и др. Над 55 хил. от завършилите ВУЗ са избрали инженерна специалност или някоя от природните науки.

В момента безработицата сред младежите, завършили висшето си образование за последните пет години, е сравнително малка - под 4% към ноември 2011 г., на фона на общата безработица от над 10% за цялата страна.

Най-ниска е безработицата сред завършилите инженерна специалност от ИТ бранша - от 0 до 3%, а най-висока - сред завършилите в аграрния или туристическия сектор - от 5 до 7%. Според Стойчев  успокоителен е фактът, че няма специалност, сред която да има безработица, по-висока от 7%.

По отношение на доходите най-добре се реализират отново специалистите от ИТ бранша и финанситите, а най-зле платени са тези от аграрния сектор и туризма.

След дипломирането си най-често в сивия сектор се вливат завършилите медицина, изкуства или туризъм.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...