Всеки втори дипломирал се медик емигрира

20.03.2012 | 13:20
по статията работи: Елица Елефтерова
Най-добре на пазара на труда се реализират специалистите от ИТ бранша и финансистите
Всеки втори дипломирал се медик емигрира
Снимка: Sxc.hu

Какви са тенденциите на пазара на труда и как образованието трябва да се съобрази с тях, за да бъде успешна икономиката ни и за могат българските младежи да реализират потенциала си. Това беше една от темите, разисквани по време на форума "Какво да е образованието, за да е конкурентен бизнесът?", който се проведе в хотел "Шератон”.

Всеки втори у нас, завършил медицина, напуска страната. Притеснителен е и фактът, че 25% от завършилите не успяват да се реализират никъде.Това сочат резултатите от изследване на Институт "Отворено общество" за конюнктурата на пазара на труда, успешните специалности и нуждите на бизнеса, представени от директора на института Георги Стойчев.

Наблюденията на излезлите от университета за последните пет години над 226 хил. студенти показват кои са университетите, които предлагат добро образование. Това става след допитване до бизнеса, показващо професионалните области, в които след като завършат младежите, могат да започнат работа и да бъдат сигурни в доходите и професията си години напред.

Според проучването една трета от завършилите през последните пет са учили специалност от областта на стопанското професионално направление, т.е. икономика, финанси, одит и др. Над 55 хил. от завършилите ВУЗ са избрали инженерна специалност или някоя от природните науки.

В момента безработицата сред младежите, завършили висшето си образование за последните пет години, е сравнително малка - под 4% към ноември 2011 г., на фона на общата безработица от над 10% за цялата страна.

Най-ниска е безработицата сред завършилите инженерна специалност от ИТ бранша - от 0 до 3%, а най-висока - сред завършилите в аграрния или туристическия сектор - от 5 до 7%. Според Стойчев  успокоителен е фактът, че няма специалност, сред която да има безработица, по-висока от 7%.

По отношение на доходите най-добре се реализират отново специалистите от ИТ бранша и финанситите, а най-зле платени са тези от аграрния сектор и туризма.

След дипломирането си най-често в сивия сектор се вливат завършилите медицина, изкуства или туризъм.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 01.07   69 г. – Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. – Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски...