Дават на ДАНС висши чиновници, одобрили бетона на дюните 1

23.04.2015 | 15:06
по статията работи: econ.bg
Екоорганизации поискаха да се отменят всички разрешителни за строеж защитени територии
Дават на ДАНС висши чиновници, одобрили бетона на дюните
Снимка: Булфото

Коалиция от екоорганизации иска парламентът спешно да приеме пакет от законодателни мерки, за да бъдат спасени от бетониране последните незастроени природни места с дюни по Черноморието, за които има издадени разрешителни за строеж 10 години назад. Природозащитниците изпращат на ДАНС и МВР списък с имената на висши общински и държавни чиновници, които да бъдат разследван в злоупотреба с обществено положение. Организациите обвиняват кметове и главни архитекти на морски общини, че престъпвайки различни закони са позволили застрояването на плажове и защитени зони на първа линия по морското крайбрежие, информира iNews.

Призив към премиера и държавните институции

Под мотото "Да спасим Черноморието от бетона" коалиция "За да остане природа в България", сдружение "Да запазим Корал" и информационния сайт "Бивол" разпространиха днес чрез медиите отворено писмо до българските граждани, до премиера Бойко Борисов, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), ДНСК, ДАНС, МВР и медиите.

Апелът им е свързан с множеството зачестили напоследък скандални случаи на продължаващо циментиране на Черноморието. Новите строителни обекти в защитени зони са узаконени със задна дата по силата на стари Общи усторойствени планове (ОУП) и Подробни устройствени планове (ПУП) на морските общини. В последствие тези планове са отменени, но строителните разрешителни са валидни и до днес.

Те настояват властта да поиска оставка и да наложи наказания на редица висши длъжностни лица – кметове и главни архитекти, както и чиновници от структурите на МОСВ и МРРБ, "взели дейно участие в унищожаването на Черноморската природа", посочват авторите на писмото.

Спешни законодателни промени срещу застрояването

За да спре стихийното застрояване на първа линия в защитените от сегашните закони крайморски зони, природозащитните организации настояват за следните законодателни промени, които да отменят стари разрешителни за строеж, валидни със задна дата:

1. В Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да бъде приет давностен срок от 10 години за всички нереализрани ПУП, искат еколозите и се мотивират: "Така ще се освободим от наследството на мутренските времена и ще спрем незаконни устройствени планове от миналия век, които продължават да излизат като "скелети от гардеробите" на общините";

2. В Закона за устройство на територия да се спре действието на ОУП и ПУП, както и разрешителни за строеж, които са приети без задължителни оценки за опазване на околната среда и биологичното разнообразие (ОВОС);

3. В Закона за устройство на територията да се предвиди достъп до правосъдие по териториално-устройствени проблеми съгласно изискванията на чл. 9, ал. 3 от Орхуската конвенция. Така ще се даде възможност на граждани и екологични организации да обжалват влезли в сила ОУП, ПУП и разрешителни за строеж, които са приети без задължителни ОВОС и разрешение за биологичното разнообразие.

"Липсата на обжалваемост на устройствените планове и разрешителни се води, че защитава "стабилността на тези актове". Случаите по Черноморието обаче показват, че законът защитава единствено стабилността на беззаконието, корупцията и далаверите. Бетонът не е най-голямата ценност, нито на 21 век, нито на България", категорични са еколозите.

4. МРРБ да публикува списък със землищата, в които е извършено картиране на обекти по чл. 6 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие - плажове, дюни, крайбрежни езера, лимани и др., а също и в които още не е завършено картирането.

Проблемни зони по Черноморието със застрояване без ОВОС

Екоорганизациите отбелязват, че най-проблемните зони по Черноморието със застрояване без издадена екооценка – ОВОС, са по крайбрежните ивици на общините, чиито ОУП и ПУП са приети в нарушение на закона без задължителните оценки. Такива застроени защитени природни зони има в следните морски общини:

Община Долни чифлик – (незаконно застрояване на Камчийски пясъци и Шкорпиловци);

Община Царево – (незаконно застрояване на плажове и дюни в къмпинги "Корал", "Юг" и бреговете край Синеморец);

Община Бяла – (разрешителни за застрояване на Карадере);

Община Несебър – (разрешителни за строителство при Иракли, на дюните при Слънчев бряг и в Несебър).

Безобразията в Община Царево

В отвореното писмо се посочват и конкретните нарушения на общинската управа в Царево. "Местните власти в град Царево, в лицето на кмета на общината Георги Лапчев и главните архитекти в общината, от години процедират незаконосъобразни строителни решения, в тежко нарушение на свързаната с темата законова и нормативна уредба. Заливат и бетонират последните места от недосъсипаното ни Черноморие на основание издадени от тях строителни книжа с тежки пороци, потвърдени и по-съдебен ред:

1. Издават се разрешения за строеж на базата на одобрени проекти на главния архитект на община Царево, които към датата на издаването са изгубили правно действие;

2. Напълно се пренебрегва осигуряването на възможности за присъединяване на разрешените строежи към общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура;

3. Не се взема предвид или директно се манипулира отношението към изискващите се процедури по екологичното законодателство;

Ограничени от тромаво законодателство, ДНСК и МРРБ нееднократно по съответния ред са принудени да обжалват строителни книжа, да предупреждават с писма или да спират строителство на фаза, в която природата вече е увредена, гласи още писмото. Проблемът за късното произнасяне на МОСВ по незаконното строителство в защитени територии е по причина, че нарушенията не могат да бъдат атакувани от екоинспекторите преди да е налице изкоп или Кота 0. "Това се използва преднамерено от местната власт, която на практика се подиграва с обществото и висшестоящите органи", коментират природозащитниците.

ДАНС и прокуратура да разследват кметове и главни архитекти на Царево

Организациите, които искат да спасят природата по Черноморието от бетониране, искат оставката на кмета на Община Царево Георги Лапчев, което би било "достойно решение от негова страна и "единственото добро нещо", което изобщо е правил за общината.

Преди това обаче еколозите настояват бетона да бъде премахнат до "последната екологична прашинка".
Екокоалицията призовава разследващите органи и прокуратурата да започнат детайлно разследване на всички корупционни практики, свързани с издаването и одобряването на строителните книжа - "от ниво Община Царево до ниво отговорни държавни институции в МРРБ и МОСВ, защото тези практики и при тях очевидно съществуват."

"Апелираме към ДАНС и МВР да направи пълно разследване на Община Царево и всички свързани с нея лица, с оглед издаването на незаконносъобразни строителни разрешения на първа линия на морето, включително и на съмнителни лица и субекти, чиито имоти се явяват стратегическа граница на България", призовават в писмото.

Списъкът на еколозите с отговорните чиновници

Публикуваме без никаква редакция приложения от авторите на писмото списък с отговорни според тях длъжностни лица, които ДАНС и МВР трябва да разследват, както и коментарите към тях.

"Настояваме за незабавна оставка и/или уволнение, както и подвеждане под наказателна отговорност на следните лица, които през последните години за взели дейно участие в унищожаването и обезобразяването на природата и са действали в нарушение на закона, като са ощетили държавата и гражданите:

1. Георги Лапчев – кмет на община Царево – за безбройните неправомерно издадени строителни разрешения;
2. Главни архитекти в община Царево за периода 2013 – май 2015 г.;
3. Мария Василева – кметски наместник в с. Лозенец – за извършване на незаконно строителство и прикриването му през май 2014 г.;
4. Михайл Михайлов – директор на дирекция "Национална служба за защита на природата" – за липсата на отговор в продължение на 2 години относно обявяването на нова защитена зона на къмпинг "Корал";
5. Петко Арнаудов – бивш кмет на община Царево – за десетките незаконосъобразни издадени строителни разрешения;
6. Димитър Алексиев – бивш главен архитект на община Царево – за издаването на безброй незаконосъобразни строителни разрешения.

"Настояваме всички тези лица да бъдат освободени от постовете, които заемат и срещу тях да се проведе разследване с цялата сила и строгост на закона. Ще бъдем непримирими към каквото и да е потулване и скриване на проблемите от страна на държавните институции", заявяват  коалиция "За да остане природа в България", сдружение "Да запазим Корал" и  "Бивол" в писмото си до премиера Борисов и заинтересованите по проблема с бетонирането на дюните държавни институции.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Kiril Peychev 24.04.2015 | 14:04
Мария Василева не е извършвала незаконно строителство, а почистване на незаконно сметище! Освен това не е кметски наместник, а КМЕТ на с. Лозенец, млад и съвременен, какъвто не е имало никога, защото наистина се грижи за селото. Питайте всеки местен за мнението му към кметицата и ще разберете, че клеветата ви е несъстоятелна. Поздравления за дейността ви на спасители на Черноморието, наистина ви подкрепям за това, но вместо да си изсмуквате обвинения от пръстите, опитайте да сте истински (стойностно) обективни!
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.10   1014 г. – След смъртта на Самуил за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир. 1570 г. – Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна...