Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения

25.09.2020 | 11:35
по статията работи: econ.bg
С приетите днес промени се дава възможност на изпълнителните директори на университетските болници да могат да преподават в съответните медицински университети
Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения
Снимка: БГНЕС

С 95 гласа „за”, 31 „против” и 22-ма „въздържали се” Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за лечебните заведения.

При дебатите от БСП заявиха, че няма да го подкрепят, с мотива, че е недопустимо болниците да се приравняват с публични дружества, а директорите на най-големите лечебни заведения у нас да се избират от Агенцията за публични предприятия.

Д-р Георги Михайлов - депутат от ПГ на БСП за България: „Намираме се в ситуация на Вавилонска кула. Между първо и второ четене имаше взрив от телефонни обаждания заради объркани термини и сгрешени текстове. Виждам, че те сега остават същите. Вече 4 години се опитвате да набутате лечебните заведения в групата на публичните предприятия. Недопустимо е директорите на 10-те най-големи болници в страната да се избират от Агенцията за публични предприятия, и ако това не е скандал...”

От ГЕРБ отговориха, че за пореден път от левицата не са вникнали в съдържанието на закона, съобщава БНТ.

Д-р Даниела Дариткова: „Обективните факти говорят, че в Агенцията, което ще определя с конкурс директорите на 10-те големи болници в страната, ще има 3-ма членове от Министерството на здравеопазването, което означава, че както досега, така и в бъдеще, министерството ще определя мениджърите.

С предложеното допълнение на Закона за публичните предприятия се цели да се създаде яснота и относно броя на членовете на съвета на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ, които попадат в категорията "големи" публични предприятия.

До момента съветите на директорите и надзорните съвети на публичните предприятия, категоризирани като "големи" се състоят най-малко от петима членове, а съгласно Закона за лечебните заведения съветът на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ се състои от трима членове. Депутатите приеха да се запази изискването съветите на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ да се състои от трима членове, независимо дали лечебното заведение попада в категорията "големи" публични предприятия. Целта е да се гарантира оперативна гъвкавост при вземането на управленски решения и да се създаде възможност за реализиране на икономии от средства за възнаграждения на управителните органи на лечебните заведения.

С приетите днес промени се дава възможност на изпълнителните директори на университетските болници да могат да преподават в съответните медицински университети. На практика голяма част от изпълнителните директори на университетските болници преподават в съответните медицински университети, поради което, без приетите днес текстове, ще бъде ограничена възможността им да участват в обучението на студенти, докторанти и специализанти в областта на медицината и ще бъдат поставени в дискриминационни условия спрямо останалите лекари, работещи в болниците по трудово правоотношение.

Поради изчерпване на дневния ред депутатите излязоха в почивка до 11 ч., когато започва парламентарният контрол, като преди това без дебати приеха и промените в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, с които се променя законът за здравето. Те предвиждат националните центрове по проблемите на общественото здраве да могат да разпределят до 40% от собствените си приходи за допълнително материално стимулиране на работещите и до 60% за следдипломно обучение и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 04.05   1493 г. – Папа Александър VI става арбитър между Испания и Португалия за определяне на границите им на влияние в Новия свят. 1593 г. – Основан е бразилският...