Днес са местните избори: Какво трябва да знаят избирателите

27.10.2019 | 09:00
по статията работи: econ.bg
Днес е първият тур на изборите за кметове и общински съветници. За четвърти път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма
Днес са местните избори: Какво трябва да знаят избирателите

Днес е първият тур на изборите за кметове и общински съветници. За четвърти път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.

Избирателите по списъци са 6 227 901, а всички кандидати за местната власт са 36 251. Кандидатите за общински съветници са 29 493, за кметове на общини - 1254, а за кметове на кметства - 5041. В пет общини, както и в 392 кметства има само по един кандидат за кмет. Кандидатите за районни кметове в София, Пловдив и Варна са 463 души.

Гласуването започна в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

Бюлетина за всеки избор

Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини, отделни за всеки вид избор. За първия тур са отпечатани над 17.2 милиона бюлетини, като всяка от тях е на непрозрачна хартията, има осемцифрен номер, който се откъсва след гласуването, както и място на гърба за два печата.

В София, Пловдив и Варна има три вида избори - за кмет на община, за общински съветници и за районен кмет, в останалите общински центрове - два. В селата около столицата има и четвърти избор - за кмет на кметство. В останалите села у нас, които имат над 350 жители, се гласува за кмет на община, за общински съветници и за кмет на кметство.

Бюлетините, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство, както и за районен кмет, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого". Кандидатите за кмет на София са 20, на Пловдив - 14, а на Благоевград и Шумен - по 13.

Преференция за съветник

От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и имената на независимите кандидати, като номерата в квадратчетата са от 1 до 100 според жребия; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция за отделен кандидат от дадена листа, в които има номера от 101 до нагоре (в София до 161). Има и възможност "Не подкрепям никого".

За втори път на местни избори гласуващите могат да отбележат преференция за предпочитан кандидат за общински съветник, а прагът за валидност е 7% от действителните гласове за съответната листа. Номерата са различни, за да се избегнат съвпадения по т. нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата. Ако няма отбелязана преференция, гласът ще се брои за водача на общинската листа, както е и на парламентарни избори.

Как се гласува

Гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия (СИК) по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Той се легитимира пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетини, които се откъсват от съответните кочани и на гърбовете им се поставя по един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.

След като вземе бюлетините, избирателят влиза в тъмната стаичка за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията "Не подкрепям никого". По същия начин се отбелязва вот за предпочитаната листа с кандидати за общински съветници или независими кандидати. Преференцията за даден кандидат от листа се отбелязва в съответното кръгче със същите знаци. Гласът е действителен само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

Бюлетините се сгъват така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително е отгоре да остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.

След това избирателят излиза от тъмната стаичка за гласуване, подава сгънатите бюлетини с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерата върху тях съответстват на номерата върху кочаните, от които са откъснати. Ако това е така, номерата се откъсват и се поставят в кутия, а върху бюлетините се поставя втори печат. След това избирателят ги пуска в прозрачните урни. Накрая полага подпис в избирателния списък.

Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получи нова, в която да отбележи вота си.

На изборите е забранено

Предварително раздаване на изборни книжа и материали.

Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.

Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Присъствието в кабината за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.

Присъствието на други лица извън гласуващите в момента избиратели на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.

Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева.

Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.

Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.07   791 г. – Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн....