Дни преди отварянето: Няма кой да работи в заведенията

25.02.2021 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Броени дни преди отварянето на заведенията у нас - стотици обяви за набиране на персонал. В Пловдив, например, най-търсени са готвачите, защото голяма част от тях са започнали да работят другаде, за да преживеят шестмесечния локдаун
Дни преди отварянето: Няма кой да работи в заведенията
Снимка: под лиценза на creative commons

Броени дни преди отварянето на заведенията у нас - стотици обяви за набиране на персонал. В Пловдив, например, най-търсени са готвачите, защото голяма част от тях са започнали да работят другаде, за да преживеят шестмесечния локдаун.

Освен да подготви обектите за отваряне, пред бранша стои още едно предизвикателство - да намери кой да работи в тези заведения. Над 35 000 души и то квалифициран персонал, трайно са напуснали сектора. Данните са на Министерството на труда и социалната политика.

Готвачи, сервитьори и бармани масово са се насочили към индустрията, строителството и дори транспорта. В сектора смятат, че могат да върнат отново кадрите като предложат сигурност и добро заплащане. А за летния сезон вероятно ще се търсят работници от други страни, съобщава БНТ.

През последните три години Йордан е работил като готвач. След първото затваряне на заведенията става служител във фитнес. А негови колеги са започнали в строителството, в транспорта или в големи предприятия. В момента среща десетки обяви за работа в кухня, но не смята да кандидатства.

Йордан очаква и драстично по-ниски заплати в бранша, докато бизнесът си стъпи на краката.

Тепърва ще има обяви, когато започне официално да се работи, имайки предвид, че едно голямо предприятие дава петдневна работна седмица през деня и един нискоквалифициран готвач той взима такава сума, каквато може да взима в същия завод, защо трябва да работи като готвач? Той си прави сметката, че там ще е по-подсигурен и ще е целогодишно, нали така, смята Николай Баруков собственик на ресторант.

От браншовата организация и ресорното министерство имат резервен вариант да внасят работници от чужбина.

Ние реално, за да стигнем някакви по-нормално качество на обслужването ние тези 35 000 души да ги набавим от някъде и лека полека да да си ги върнем, обяснява Еньо Енев председател на БХРА.

В бранша са категорични, че за да си върнат персонала, ще предложат добри заплати, защото, ако се въведе почасово заплащане, това също може да откаже кадрите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...