До 2020 г. може да има още 2 моста между България и Румъния*

30.06.2011 | 15:45
по статията работи:
Започна ремонт на българския участък от Дунав мост. Страната ни е спечелила проект за развитие на велотуризма
До 2020 г. може да има още 2 моста между България и Румъния*

*Информацията е актуализирана към 17:40 часа

Нови мостове между България и Румъния

След като на 24 юни, Европейската комисия одобри Дунавската стратегия и бе дадена зелена светлина за нейното изпълнение, четирите вълшебни думички от тук нататък по тази тема са "свързаност", "сигурност", "туризъм" и "екология". Това каза на пресконференция на борда на кораба "Рожен", по време на плаване по река Дунав, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. Заедно с него бяха зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, главният секретар на МВР Калин Георгиев и посланикът на Унгария у нас Юдит Ланг. Министърът обясни, че България, заедно с Румъния, е водеща в оста "Туризъм и Социално-културен диалог", а с Германия е съкоординатор по темата "Сигурност".

"Ако работим така, както работихме през последните 2 години по темата Дунавска стратегия, до 2020 г. със сигурност можем да имаме още 2 моста между България и Румъния, скоростен път Русе - Шумен, Русе - Велико Търново, Дунав мост 2 - Видин - Ботевград и свързаност на вторични и третокласни пътища към тях, каза Плевнелиев.

Строителството на два моста - Дунав мост 3 и Дунав мост 4, изграждането на два скоростни пътя - "Русе-Шумен" и "Русе-Велико Търново", както и връзките към тях са основните приоритети на България в рамките на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион. Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на пресконференция, която се проведе на кораб по река Дунав.

В срещата с представителите на медиите участваха и посланикът на Унгария Н. ПР. Юдит Ланг, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Приоритетите на Дунавската стратегия

"В момента всички държави по поречието на реката използват 7% от потенциала ѝ, а това е неприемливо за ЕК. В рамките на еврофондовете трябва да се постигне оптимизиране, тъй като не се предвижда финансиране на Стратегията, каза министър Плевнелиев. Целта е още от 2012 г. да стартират пилотни проекти, които да доведат до увеличаване на използването на потенциала на реката, така че до края на 2020 г. този процент да нарасне на 20%.

Река Дунав трябва да стане много по-използвана за икономически цели, затова се очаква по-голяма активност както от страна на местните власти, така и на правителството, подчерта Плевнелиев.

Голяма част от общините са предоставили проекти свързани с пътища, но основният приоритет, който ЕК поставя, е "да оживи реката и нейният потенциал за развитие на икономиката и транспорта".

Също така, задължително трябва да се изгради общоевропейска система за предпазване от наводнения. Важен е и всеки проект свързан с екологията, защитените зони и видове, каза още министърът и изрази увереност, че през 2020 г. реката ще бъде по-чиста, със специална система за навигация, контрол и наблюдение на риска.

Сигурността е от изключително значение за Дунавската стратегия. Изработването на стратегия за противодействие на организираната престъпност в Дунавския регион е изключително полезна инициатива, която ще даде възможност за оценка на рисковете в региона каза главен комисар Калин Георгиев, който е съкоординатор в област „Сигурност" за България. Според него трябва да бъде намерен баланс между свободното движение на хора, стоки и капитали в ЕС и защита от организираната престъпност. Той посочи като важна тема и оценката на риска от бедствия и аварии, в която водеща роля имат службите за пожарна безопасност на България и Германия.

Зам.- министърът на икономиката, енергетиката и туризма и съкоординатор в област "Туризъм и мултикултурен диалог" Иво Маринов съобщи, че страната ни е спечелила проект за развитие на велотуризма по линия на границите на страните, разделени от Желязната завеса, съобщиха от МРРБ. До края на месец юли т.г. ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между България, Сърбия, Хърватия и Румъния за реализиране на проект "По пътя на Римските императори", каза още той. С проекта се цели да се развие балнеологичния и винен туризъм в страните по поречието на река Дунав.

Юдит Ланг, посланик на Унгария в България информира, че Унгария координира три области от Стратегията, съвместно с три държави - със Словакия - управление на водите, с Румъния в областта на околната среда и с Чешката република в приоритетна ос „Енергия". Според нея Дунавската стратегия дава възможност за действие в сферата на енергийната ефективност, на доставката на енергия и възстановяване на добрата конкуренция на пазара, за намаляване на ефектите от промяната на климата и използването на енергия от ВЕИ. Посланик Ланг изрази желание широко признатият унгарски опит в управлението на водите да намери приложение и в Дунавския регион.

Ремонтират бълагарския участък на Дунав мост

Росен Плевнелиев направи първа копка и даде старт на ремонта на Дунав мост, който ще продължи два месеца. Съоръжението ще се преасфалтира, ще бъдат запълнени всички фуги и ще бъде подменена хидроизолацията на моста. Ремонтът ще тече денонощно на трисменен режим и по време на работа мостът няма да бъде затварян. Предвидена е специална организация на движението.

Възможно е някои извънгабаритни товари да се пренасочват през фериботните връзки, а само стандартните да бъдат оставени да се движат. „За камиони и автобуси ще е безпроблемно, но извънгабаритните специални транспорти вероятно ще бъдат отклонявани. Ще има специални светофари, ще има специална организация на движение. В следващите два месеца мостът ще получи нова визия и нова пътна настилка", заяви Плевнелиев.

Подобен сериозен ремонт на моста, който е построен преди 56 години, не е правен от 1995 година насам, предаде Dariknews.bg. Освен ремонта на моста се предвижда решаването на проблема и с железопътния прелез, който е от българска страна. Той е малък и е предпоставка там да се образуват големи задръствания. Предвижда се той да бъде съборен и да бъде изграден нов, заяви Плевнелиев.

Ремонтът ще се извърши само в българския участък. Въпреки водените множество разговори с румънската страна, все още няма заявено желание от съседите ни да бъде направена цялостна рехабилитация на Дунав мост.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....