Дружества на ЕВН и ЧЕЗ са санкционирани за злоупотреба с монопол

21.12.2017 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Комисията е установила, че предприятията във всяка от икономическите групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци
Дружества на ЕВН и ЧЕЗ са санкционирани за злоупотреба с монопол
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията е наложила санкции на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН и ЧЕЗ. Антимонополното ведомство се позовава на нарушение на текст от Закона за защита на конкуренцията, който забранява злоупотребата с монополно или господстващо положение.

За "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД санкцията е определена на 1 902 995 лв. и предстанвлява до 8% от нетните приходи на съответния пазар, за който е установено нарушението. На "Електроразпределение Юг" ЕАД е определена глоба от 1 896 210.

На "ЧЕЗ Електро България" АД глобата е 1 136 400 лв.

Комисията е установила, че предприятията във всяка от икономическите групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

Поведението на дружествата се проявява във връзка с преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с ел. енергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите.

Решенията могат да бъдат обжалвани от страните и всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването им по реда на Административнопроцесуалния кодекс, а за третите лица – от публикуването в електронния регистър на Комисията.

Решението е по производство, започнало през 2013 г. при предишното ръководство на комисията. Тогава бе обяснено, че проверката, която е направена в офисите и на трите електроразпределителни дружества, е след самосезиране по сигнали срещу предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Сега в решението на комисията обаче се посочва, че производството е по сигнал на търговеца на ток "Енерджи МТ"ЕАД, който пише до антимонополната комисия, че дружествата ограничават конкуренцията с поведението си.

От ЕВН обявиха, че по-късно ще дадат пресконференция по наложените санкции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...