ЕС увеличи до 21 млн. евро парите за България по фонд "Благотворителност"

10.03.2012 | 12:07
по статията работи: Петя Бързилска
Целта на програмата е да помогне на повече хора от уязвимите социални слоеве да преодолеят последиците от кризата
ЕС увеличи до 21 млн. евро парите за България по фонд "Благотворителност"
Снимка: Sxc.hu

ЕС увеличи пет пъти бюджета на България по програма "Благотворителност", съобщиха от държавен фонд "Земеделие".

С регламент на Европейската комисия (ЕК) от 9 март, гласуван в рамките на Управителния комитет по обща организация на земеделските пазари, общият бюджет на България за план 2012 г. бе увеличен от 4,183 млн. евро на 21,439 млн. евро. Промяната в законодателството е по инициатива на Европейския парламент (ЕП).

Държавен фонд "Земеделие", който е участник в прилагането на тази схема, още през януари заяви допълнителни средства за план 2012 и 2013. Средствата за закупуване на продукти от пазара са в размер на 14.004 млн. евро. Те са в допълнение към предварително отпуснатите на страната ни 39 150,874 тона интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия на стойност близо 4 млн. евро.

Бюджетът по програмата включва още 2,3 млн. евро за евентуален трансфер в рамките на Общността и 1,168 млн. евро за административни, транспортни и складови разходи.

На 22 февруари ДФ „Земеделие” публикува обществена поръчка за доставка на хранителни продукти срещу предоставените интервенционни запаси по 7 обособени позиции. Това са брашно, ориз, спагети, нишесте царевично, обикновени вафли, обикновени бисквити и макарони. Допълнително отпуснатите средства ще бъдат изразходвани с нова обществена поръчка за доставка на: захар, леща, боб, слънчогледово олио, плодов конфитюр и картофено пюре на прах.

Хранителните продукти ще се предоставят на Българския червен кръст, който ги разпределя на лица и семейства, посочени от Агенцията за социално подпомагане, според критериите за условията и реда за разпределяне на храни от интервенционни запаси за най-нуждаещите се лица.

Към момента над 264 хил. души могат да получат помощ от програма „Благотворителност”. Това са тези, които имат право на целеви помощи за отопление за последния отоплителен сезон, както и майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година. Освен тях подпомагани са и лицата, получавали в предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания.

Предприети са действия за разширяване обхвата на бенефициентите по програмата, така че още през тази година тя да обхване още около 45-50 хил. нуждаещи се. Целта е програмата да помогне на повече хора от уязвимите слоеве на обществото да преодолеят последиците от финансовата криза.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 28.07   1330 г. – В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия,...