Еврозона: Как ще се превърнат цените от левове в евро, как ще получаваме заплати и пенсии?

21.10.2022 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Еврозона: Как ще се превърнат цените от левове в евро, как ще получаваме заплати и пенсии?
Снимка: Inews.bg

Ето какво ще пише в специалния закон за смяната на валутите:

  • Търговците могат да откажат плащане с повече от 50 броя монети в лева
  • Банкоматите ще пускат само евро
  • Цените ще се изписват в левове и евро до втория знак след десетичната запетая
  • Дължими суми към държавата ще се закръгляват само надолу, а плащанията на държавата към граждани и фирми – само нагоре
  • Обменният курс ще бъде фиксираният към момента - 1,95583 лева за евро

 

Как ще се превърнат цените от левове в евро, когато въведем общо европейската валута? Как ще се разплащаме в евро? Как физически ще заменим левчетата и до кога? Как ще получаваме заплати и пенсии, как се преизчисляват финансовите инструменти като акции, облигации? Как ще се предпазим от спекула с цените и ще има ли санкции за спекулантите?

Отговорите на всички тези въпроси ще бъдат дадени със закон за въвеждане на еврото. Концепция за него бе обявена за обществено обсъждане от служебния кабинет. Тя е съставена по приетия преди две години План за въвеждане на европейската валута. Единствената разлика между двата документа е, че в закона няма да е вписана датата 1 януари 2024 г., тъй като съществуват основателни съмнения, че тя може да не бъде спазена.

Изрично обаче е записано, че курсът ще бъде фиксирания - 1,95583 лева за 1 евро. Законът ще предвиди, че няма да се допуска преизчисляване на суми само с части от него, а ще трябва да се използва изцяло фиксираният курс за обмен, т.е. с всичките пет знака след десетичната точка. Цените, които ще се изписват една година в левове и в евро ще се закръгляват до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая, ще предвиди законът.

Според концепцията, таксите и данъците към държавата следва да се закръгляват надолу, а плащанията на държавата към българските физически и юридически лица следва да се закръгляват нагоре. Според правилата, които той ще въведе в периода на двойно обращение на лев и евро , задълженията на търговците да връщат рестото на клиентите единствено в евро. Предвидено е едно единствено изключение: търговците няма да бъдат задължени да приемат от купувача повече от 50 броя монети в лева. От банкоматите ще се изтегля единствено евро след датата на въвеждане на еврото.

Той ще постанови още, че въвеждането на еврото няма да изменя или отменя действието на съществуващите договори- включително за кредити, депозити, както и финансови инструменти в лева или с препратки към лева ще продължат действието си. И ще въведе забрана стопанските субекти, вкл. кредитни институции, платежни институции, институции за електронни пари и други доставчици на финансови услуги да повишават цената на стоките или услугите за потребителите при въвеждане на еврото без основателна причина.

Графикът предвижда един месец след като Съветът на ЕС вземе решение, че отговаряме на всички условия и потвърди обменния курс, трябва да влезе в сила задължително обозначаване на цените едновременно в левове и евро. Това правило ще се прилага една година. Банките ще обменят една година левове срещу евро. Първите 6 месеца операцията ще бъде без такса. БНБ ще обменя левовете без ограничение в срока и без такса.

С очакваните промени в закона може да бъдат въведени глоби и от 10 000 лева за опити за спекула с цените и закръглянето им нагоре заради еврото. Контролът ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите и Министерството на икономиката. Досегашната практика на държави, въвели еврото, показва, че опитите за вдигане на цени чрез закръгляне издържат едва няколко седмици.
Според изследвания и анализи, към края на първия месец се очаква поскъпването, причинено от замяната на лева с евро, да спадне под 1%, а към края на първата година да е под 0,5%.

Източник: "24 часа"

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...
Полезно от Мрежата
7sport.net