Евростат: България е отличник в ЕС по използване на възобновяема енергия

30.01.2018 | 11:00
по статията работи: econ.bg
България е сред 11-те страни в ЕС, които вече са достигнали или дори надминали своите национални нива за използване на ВЕИ, заложени по стратегията "Европа 2020"
Евростат: България е отличник в ЕС по използване на възобновяема енергия
Снимка: БГНЕС

България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията "Европа 2020", показват данни от анализ на Евростат за потреблението на възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ в ЕС през 2016 г.

През същата година страната ни е постигнала дял в потреблението на ВЕИ от 18,8 на сто, при заложени параметри по стратегията "2020" - 16 процента. Така се нареждаме сред 11-те страни-членки на ЕС, които вече са достигнали нивото за използване на ВЕИ, необходими за постигане на националните си цели по стратегията "Европа 2020".

Анализът на Евростат проследява използването на ВЕИ за период от почти 12 години /2004 - 2016 г./, като за това време страната ни е достигнала ръст от 9,4 през 2004 г. - до 18,8 през 2016 г. Най-висок е делът на получаваната и използвана ВЕИ у нас от твърди отпадъци и биогорива - около 8 на сто, а най-нисък дял имат ВЕИ от геотермална енергия /0,2 на сто/, от слънчева енергия /0,8 на сто/ и от вятър /0,7 на сто/.

Според данните на европейската статистика - най-висок дял от ВЕИ у нас са били използвани в отоплението и охлаждането - около 30 процента, а делът на използваните ВЕИ в транспорта е бил около 7 процента.

България е сред 11-те страни в ЕС, които вече са достигнали или дори надминали своите национални нива за използване на ВЕИ, заложени по стратегията "Европа 2020", отчита Евростат. Другите страни-отличнички в ЕС по този показател са още: Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 22.08   565 г. – За първи път се съобщава за чудовище в Лох Нес, Шотландия. 1642 г. – Английския крал Чарлз I изпраща армията си срещу пуританските сили на Парламента...