Зам.-министър: Местните власти ще имат повече възможности за иницииране на инвестиции

13.09.2019 | 15:10
по статията работи: econ.bg
Изпълнението на оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. допринесе за увеличение от 1 процент на брутния вътрешен продукт на България
Зам.-министър: Местните власти ще имат повече възможности за иницииране на инвестиции
Снимка: Пресцентър на МРРБ

Изпълнението на оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. допринесе за увеличение от 1 процент на брутния вътрешен продукт на България. Със завършването на настоящата програма - "Региони в растеж" - очакваме този процент да бъде по-голям. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на семинар на тема "Устойчиви инвестиции в устойчиво градско развитие" в хърватския град Осиек, предаде пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Форумът се организира от генерална дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия и Мрежата за градско развитие в сътрудничество с хърватското Министерство на регионалното развитие и фондовете на ЕС и Университета в Осиек.

Заместник регионалният министър отбеляза, че България се готви усилено и за изпълнението на проекти за развитие на регионите през периода 2021-2027 година.

България, Хърватия, Полша и Испания участват в пилотен проект за засилване на административния капацитет, изпълняван съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според Николова подобряването на капацитета на държавните органи и местните власти, както и създаването на регионално ниво за вземане на решения, ангажирани с инициирането и избора на проекти, ще доведе до повече значими и с добавена стойност инвестиции, както и до намаляване на различията между регионите.

"Капацитетът на регионално ниво е от изключително важно значение, защото България е сред държавите в ЕС с централизирано управление на всички секторни политики, включително регионалната, и предизвикателството да се делегират правомощия на регионално ниво е голямо. Сега имаме възможност чрез новите регламенти на ЕК за следващия програмен период да приложим политика, ориентирана към нуждите на регионите, чрез засилено участие на регионалните и местни власти. Те ще имат повече възможности чрез партньорства да участват в процеса за иницииране на значими за региона инвестиции, които да доведат до икономическо развитие и са ориентирани към нуждите и специфични потребности на територията", заяви Николова.

Чрез изпълнявания съвместен проект с ОИСР, финансиран от еврокомисията, ще се зададе рамка за увеличаване на административния капацитет не само на управляващия орган на програмата, но и на съществуващите междинни звена в страната, които подпомагат изпълнението й. С него ще се постави акцент върху изграждането на капацитет на регионално ниво. Вече е изготвена "пътна карта", с която са идентифицирани заинтересованите страни относно прилагането, програмирането и изпълнението на териториалния подход за развитие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 11.11   307 г. – Лициний става римски император. 1572 г. – Датският астроном Тихо Брахе открива свръхнова в съзвездието Касиопея. 1611 г. – Сключен е...