Започна нов прием по Националната програма по пчеларство

28.11.2012 | 10:17
по статията работи: Петя Бързилска
След първия прием по схемата ДГ "Земеделие" е финансирал кредити за близо 933 хил. лв.
Започна нов прием по Националната програма по пчеларство

От вчера (27 ноември) ДФ „Земеделие” приема заявления за подпомагане по мерките на Националната програма по пчеларство (НПП) за тригодишния период 2011-2013г.

Кандидатите могат да подават документи в Централното управление (ЦУ) на ДФЗ – отдел „Месо и пчеларство” или в областните дирекции на фонда – по местожителство за физическите лица и по адрес на седалището за юридическите лица.

За втора година одобрените кандидати по програмата ще могат да финансират проектите си с кредит от Фонд "Земеделие". Към обхвата на кредитираните дейности вече е добавена и мярка В, сектор 2 „Разходи за препарати в борбата срещу вароатозата”, съобщиха от ДФ "Земеделие".

След първия прием по схемата фонд „Земеделие” финансира 141 кредита на обща стойност 932 889 лева. Очаква се през новия прием кандидатите и финансовият ресурс да нараснат.

Бенефициентите по програмата за пчеларството ще могат да получат предварително необходимия финансов ресурс за реализиране на инвестициите си по мерки В и D купуване на нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата.

Основните условия и параметри на схемата за кредитиране са:

 • Кредитите ще се отпускат пряко от ДФ „Земеделие” при лихвен процент от 6.0 % на годишна база;
 • Кандидатите за кредит трябва да имат одобрени проекти и сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мерки В и D от НПП;
 • Максималният размер на кредита ще бъде до 75 % от одобрените разходи по проекта по мерки В и D от НПП;
 • Изисква се собствено участие от минимум 25 %, което трябва да бъде доказано при кандидатстването за кредит;
 • Погасяването на кредита и дължимите лихви и такса за обслужване се осъществява еднократно чрез прихващане от одобрената за изплащане безвъзмездна финансова помощ по мерки В и D от НПП;
 • За гарантиране погасяването на кредита ще бъдат изискани съгласие за директен дебит по банковата сметка на кредитополучателя и издаване на запис на заповед, авалиран от трето лице, в полза на ДФЗ;
 • Кандидатстването за кредит ще се осъществява с подаване на заявление в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице, след одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП.

Пълната информация за кандидатстване по схемата за кредитиране е публикувана на електронната страница на фонд „Земеделие”, www.dfz.bg, раздел „Държавни помощи” – „Кредитиране по Национална програма по пчеларство”.

Вчера от Фонда съобщиха, че се преустановява приемът по няколко мерки от Националната програма по пчеларство заради изчерпване на бюджета.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...