Износът за трети страни с 46.9% ръст на годишна база

10.01.2011 | 17:16
по статията работи:
Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари - ноември 2010 г. е отрицателно и възлиза на 3.2 млрд. лева
Износът за трети страни с 46.9% ръст на годишна база

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - ноември 2010 г. е отрицателно и възлиза на 3.2 млрд. лева.

През ноември 2010 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 465.7 млн. лева.

През периода януари - ноември 2010 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 46.9% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 10.7 млрд. лева. Това става ясно от публикувани днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Украйна, САЩ, Сингапур и Китай, които формират 57% от износа за трети страни. Изнесените стоки за Китай са се увеличили със 140.6%, а тези за Украйна - със 104%. Износът за Русия и Сърбия бележи ръст съответно с 53.1 и 50.6%, за Република Македония - с 36.5%, а този за САЩ - с 9.8%. Значително нараства и износът за Перу, Република Корея, Индия, Виетнам и Бразилия .Спад е отчетен при износа за Обединените арабски емирства, Босна и Херцеговина, Канада, Индонезия, Сингапур, Албания и Египет.

През ноември 2010 г. износът за трети страни нараства с 46.6% спрямо същия месец на предходната година и е над 1 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за единадесетте месеца на 2010 г. се е увеличил с 14.6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 13.9 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Египет, Албания и Израел. Увеличава се вносът от Перу - с 62.2%, и Босна и Херцеговина - с 46.9%, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Казахстан, ЮАР и Норвегия.

През ноември 2010 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 45% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.6 млрд. лева (по цени CIF).

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите единадесет месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. се е увеличил в преобладаващата част от секторите.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Разнообразни готови продукти, невключени другаде" , "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", и "Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...