Износът на България за страните от ЕС отчита ръст от 9%

11.01.2016 | 13:00
по статията работи: Десислава Маданска
Експортираме най-вече химични вещества и минерални горива, отчита НСИ
Износът на България за страните от ЕС отчита ръст от 9%
Снимка: Thinkstock/Guliver

С 9% се увеличава износът на България за страните от Европейския съюз за периода януари – октомври 2015 г. спрямо същите месеци година по-рано и е в размер на 24,4 млрд. лева. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69,2% от износа за държавите - членки на ЕС.

През октомври 2015 г. износът за ЕС нараства със 7,5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,697 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за първите десет месеца на 2015 г. се увеличава с 5,7% спрямо същия период година по-рано и е на стойност 27,3 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

С 4,5 на сто нараства през октомври спрямо същия месец на 2014 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС и е в размер на 3,082 млрд. лв.

Данните на статистиката сочат, че външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - октомври 2015 г. е отрицателно и е на стойност 2,892 млрд. лева.

След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също остава отрицателно и е в размер на 1,056 млрд. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през десетте месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти“ (22,4%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти”. Спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (1,5%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (24,7%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (23,2%). 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....