Изпитата питейна вода намалява през 2008 г.

15.12.2009 | 14:12
по статията работи:
Най-много вода е ползвало населението в Югозападния район - 124 л/ден на човек. Изхвърлили сме по 468 кг боклук на човек през миналата година
Изпитата питейна вода намалява през 2008 г.

Националният статистически институт (НСИ) представи днес резултатите от годишните си изследвания на околната среда за 2008 година. Резултатите са както следва:

1. Води

Използваната вода през 2008 г. е оценена на 5147 млн. м3, което е с 4.5% повече спрямо 2007 година. Нарастването се определя основно от водите за охлаждане в енергетиката (предимно от р. Дунав) и напояването в селското стопанство. Намаление на използваната вода е регистрирано в другите индустриални сектори - добивна и преработваща промишленост.

Известен спад бележи и използваната от домакинствата питейна вода, доставена от общественото водоснабдяване, - от 100 л/ден на човек през 2007 на 99 л през 2008 година. Най-много вода е ползвало населението в Югозападния район - 124 л/ден на човек, а най-малко в Североизточния район - 86 л/ден на човек.

През 2008 г. са пуснати в експлоатация 6 нови селищни пречиствателни станции за отпадъчни води, с които относителният дял на населението, свързано със СПСОВ, достига 43.8%. Сумарно заустените отпадъчни води (без тези от охлаждане) са оценени на 793 млн. м3, от които 73% са третирани.

2. Битови отпадъци

Битови отпадъци са отпадъците, които се получават в резултат на жизнената дейност на хората по домовете, в административни, социални и обществени сгради. Към тях се приравняват и отпадъци от търговски обекти и съпътстващи производството занаятчийски дейности, обекти за отдих и забавления, когато нямат характер на опасни отпадъци, и в същото време тяхното количество или състав няма да попречи на третирането им съвместно с битовите.

По данни на общинските администрации през 2008 г. на депа с организирано сметоизвозване са събрани общо 3 369 хил. т битови отпадъци, от които 3 359 хил. т са депонирани. Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания, а при липса на такива - на базата на транспортни документи.

Продължава изграждането на регионални депа за битови отпадъци, като се закриват изградени в миналото сметища, които не отговарят на екологичните изисквания. През 2008 г. депата за битови отпадъци са 349 броя, от тях 23 са регионални. Въвеждането на организирани системи за сметоизвозване в нови населени места води до увеличение на населението, обхванато с услуги по сметосъбиране - 94.4% за 2008 година.

Същевременно през 2008 г. събраните битови отпадъци на човек от обслужваното население са оценени на 468 кг годишно.

3. Разходи за опазване на околната среда, дълготрайни материални активи и такси за околната среда

3.1. Разходи за опазване и възстановяване на околната среда

Необходимостта от опазване на околната среда от замърсяване изисква допълнителни средства. Ефективното използване на тези средства в областта на екологията е основен показател за мерките, които обществото и държавата предприемат, за да се намали отрицателното въздействие на социално-икономическите процеси върху околната среда.

През 2008 г. за опазване и възстановяване на околната среда са изразходвани 1 685 584 хил. лева. По-подходящ за сравнение е делът на разходите за околната среда от БВП, който през 2008 г. е 2.5%.

Разходите за околната среда включват два компонента: разходи за поддържане и разходи за придобиване на дълготрайни материални активи. През 2008 г. в структурата на разходите текущите разходи и инвестициите имат приблизително равни дялове -
съответно 50.4 и 49.6%.

За 2008 г. общите разходи за опазване и възстановяване на околната среда са разпределени по съответните основни направления, както следва: с най-голям дял са разходите за оползотворяване и обезвреждане на отпадъците - 33.6%, за водните ресурси - 29.1%, за опазване чистотата на въздуха - 24.2%.

3.2. Дълготрайни материални активи с екологично предназначение

В края на 2008 г. наличността на дълготрайните материални активи за околната среда е 3 020 105 хил. лева. Тази наличност се разпределя по основните направления за  околната среда, както следва: за опазване на въздуха е 37%, за водните ресурси - 29% иза отпадъците - 19%.

3.3. Общо приходи от данъци и общински такси и разходи за битови отпадъци

През 2008 г. стойността на общите данъчни приходи и общински такси е 1 196 925 хил. лева. От тях приходите от такси за битови отпадъци възлизат на 392 791 хил. лева. За разглеждания период извършените разходи за битови отпадъци, свързани със събирането на битовите отпадъци и транспортирането им до депата, също така за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци и други възлизат на 313 323 хил. лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 06.08   1623 г. – Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII. 1806 г. – Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да...