Изтича срокът за подаване на заявления за обезщетения от градушката в Пловдивско

13.09.2021 | 13:25
по статията работи: econ.bg
Ако стопаните нямат издадени констативни протоколи от общинските служби по земеделие, няма как да бъдат обезщетени
Изтича срокът за подаване на заявления за обезщетения от градушката в Пловдивско
Снимка: под лиценза на creative commons

Апелирам земеделските стопани да подадат в общинските служби по земеделие своите заявления за нанесените от градушката щети в област Пловдив. Крайният срок е до понеделник, 13 септември 2021 г., включително. За това призова заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на среща със земеделски производители в Община Калояново. Той подчерта, че ако стопаните нямат издадени констативни протоколи от общинските служби по земеделие, няма как да бъдат обезщетени.

Явор Гечев посочи, че министерството вече е готово с финансовите инструменти, по които ще се подпомогнат земеделците от трите общини в областта – Калояново, Раковски и Марица, които бяха най-силно засегнатите от градушката в края на август 2021 г. Той коментира още, че с приетата актуализация от 15 млн. лева в бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите, реално са осигурени средствата, с които да се извършат плащанията на помощите към пострадалите.

"В тази връзка сме готови с механизмите, по които ще ви компенсираме. Единият е по схемите за директни плащания, при настъпване на извънредни (форсмажорни) обстоятелства за Кампания 2021. Схемата ще се приложи и в случаите на недостатъчно количество реализирана продукция на пазара", информира Явор Гечев. Заместник-министърът обърна внимание, че в срок до 15 работни дни от настъпване на събитието (до 20 септември 2021 г.) стопаните трябва да уведомят Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие"- за наличието на форсмажорни обстоятелства.

Другата схема, по която могат да бъдат обезщетени стопаните е чрез държавната помощ за напълно пропаднали площи на 100%. "Подпомагането ще е под форма на директни помощи в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура, през съответната стопанска година. Те ще се изчислят по специални технологични карти, изготвени от МЗХГ, за целите на прилагане на помощта, за този район." Този вид подпомагане ще може да се ползва само от земеделските стопани, които имат сключени застраховки, като застрахователната сума се приспада от помощта и се изплаща разликата, съобщи аграрният заместник-министър.

Явор Гечев допълни, че в случаите, в които земеделските стопани нямат сключени застраховки, съгласно правилата сумата се намалява на 50 %. "За да се приложи схемата, вие трябва да имате протокол от общинската служба по "Земеделие", в който да е определен процентът на пропадналите площи", уточни той. Явор Гечев подчерта, че подпомагането ще бъде изплатено само по един от двата финансови инструмента, съобразно условията, на които отговарят стопаните. Компенсирането Ви ще бъде на база по-високата стойност – тази, която е по-благоприятна за стопаните.

Заместник-министърът добави, че всеки производител  в допълнение към подпомагането си по един от двата посочени инструмента, ще получи и допълнителна подкрепа чрез минимални помощи – de minimis, независимо от степента на пропадане на площите. Тя ще бъде за ограничаване на последствията от настъпилото събитие и възстановяване на производството. Помощта е в процес на разработване. Максималният размер на помощите de minimis за всеки един земеделски стопанин ще бъде не повече от 25 000 евро на стопанство за период от три последователни данъчни години.

До следобеда на 10 септември 2021 г. са подадени 150 заявления. След извършените обследвания на място от експертите са констатирани щети с на 100% пропаднали площи на 339 ха, от които 150 ха с пипер и 79 ха с домати. 680 ха са с щети под 100%.

По време на дискусията бяха обсъдени и възможностите за промяна в контрола на механизма за застраховането, както и регулациите  от страна на държавата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...