Изхарчили сме 7,92 млрд. лв. с карти Visa за 12 месеца

24.01.2013 | 16:25
по статията работи: Петя Бързилска
Средната стойност на една покупка намалява до 77 лв.
Изхарчили сме 7,92 млрд. лв. с карти Visa за 12 месеца

Общият обем на средствата, изхарчени с карти Visa, издадени от български финансови институции, се увеличава с близо 22% до 4,05 млрд. евро (7,92 млрд. лв.) за 12-те месеца до 30 септември 2012 г. Този оборот е реализиран чрез 63 милиона транзакции, с 21% повече спрямо финансовата 2011 г.

Изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, нарастват с 27% на годишна база до 906 млн. евро (1,771 млрд. лв.) през разглеждания период. Транзкациите, извършени на ПОС терминали, се увеличават с 33,4% и достигат 23 милиона броя по данни на Visa, съобщиха днес от компанията.

От Visa отчитат, че постигнатият ръст се дължи на по-активната употреба на дебитни карти. Обемът на разплащанията с дебитни карти, издадени в България, нараства с 35% годишно, достигайки сумата от 580 млн. евро (1,134 млрд. лв.), докато броят на ПОС транзакциите с дебитни карти се покачва с 38% до 16,7 млн.

Същевременно обаче средната стойност на една покупка пада - с 4,6% до 39,4 евро или 77 лв.

Що се отнася до Европа, средствата, похарчени с дебитни карти Visa в търговската мрежа в Европа, за първи път надвишават 1 трилион евро, като бележат ръст от 8,8% на годишна база. Въпреки предизвикателната икономическа ситуация картодържателите на Visa са изхарчили общо 1,3 трилиона евро в търговски обекти, с 8,0% повече, отбелязват от компанията.

Резултатът се обуславя от 16%-ния ръст в електронната търговия - най-бързо развиващото се направление в бизнеса на Visa Европа. Онлайн разплащанията с карти Visa в Европа за първи път надхвърлят 200 млрд. евро (достигат 202 млрд. евро) и съставляват повече от 20% от обработените транзакции на компанията. Едно на всеки 6,75 евро, похарчени в Европа, е с карта Visa, спрямо едно на всеки 8 евро през 2010 г. и едно на всеки 18 евро през 2000 г.

Същевременно стана ясно, че за втора поредна година приходите на Visa Европа надхвърлят 1 млрд. евро (1,11 млрд. евро) и компанията отчита излишък преди данъци от 260 млн. евро. Тази сума ще бъде реинвестирана.

От Visa прогнозират, че през 2013 г. безконтактните разплащания с карти и мобилни устройства ще продължат да печелят популярност. Тази година компанията очаква все по-широко навлизане на мобилните безконтактни разплащания сред потребителите, както и постоянно нарастване броя на смартфоните, сертифицирани от Visa да осъществяват безконтактни разплащания.  

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 03.04   1265 г. – Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г....