Индийският икономически растеж се забавя с ускорени темпове

27.02.2009 | 12:39
по статията работи: econ.bg
За последното тримесечие на 2008 година БВП на страната е нараснал с едва 5,3%
Индийският икономически растеж се забавя с ускорени темпове


Третата по големина азиатска икономика – индийската, уверено върви към стопански застой, след като икономическият ръст на страната е спаднал до 5,3% за последното тримесечие на 2008 година в сравнение с 8,9% година по-рано. За третото тримесечие на изминалата година този показател е бил в размер на 7,8%, съобщава BBC. Финансовата година в Индия завършва в края на март, но предварителните прогнози сочат, че ръстът на БВП за последните 12 месеца няма да надхвърли 7%.

През последните три години Индия поддържаше икономически ръст от 9%, но световната криза и свиването на вътрешното потребление оказаха влияние върху местното стопанство. Особено засегнат е секторът на селското стопанство, който осигурява близо 20% от БВП на страната.

В резултат на новината главният борсов индекс Sensex в Индия отчете спад от 2% в днешната си сесия. На фона на задаващата се рецесия започват да се чуват и все повече гласове в подкрепа на намаляване на основната лихва в страната, допълва още BBC.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...