Искат спешни мерки за машиностроенето

05.10.2009 | 14:43
по статията работи:
АИКБ настоява за свикване на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество
Искат спешни мерки за машиностроенето

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска извънредно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което да бъде обсъден пакет от мерки за подпомагане дейността на предприятия - износители от отрасъл "Машиностроене", съобщиха от асоциацията.

Въпреки общото разбиране, че икономическата криза засяга главно експортно ориентираните фирми поради срива на външните пазари, у нас не са предприети конкретни антикризисни мерки за този отрасъл. Машиностроенето е един от най-силно засегнатите сектори. За една година броят на заетите в отрасъла е намалял от 143 000 души на 114 000, като на места той е под технологичния минимум. Машиностроенето се характеризира със сложни производствено-технологични връзки, които веднъж нарушени, се възстановяват трудно, поради което и фирмите излизат най-мъчително от кризата.

АИКБ се присъединява към позицията на Българска браншова камара "Машиностроене", НСФ "Метал - електро" към КНСБ и СФММ към КТ "Подкрепа" , които предлагат като осъществима и реална мярка държавата да поеме за срок от шест месеца осигурителните вноски на работещите в експортно ориентираните фирми, при условие че ръководството на фирмите няма да съкращава персонал. Разработени са и критерии, в съответствие с които да бъде оказвана държавната подкрепа. Алтернативно, при невъзможност предложената мярка да бъде реализирана в краткосрочен план, се предлага промяна в постановление ПМС 44/2009 в тази посока.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев определя в писмо до председателя на НСТС Симеон Дянков - заместник министър председател на България и министър на финансите, ситуацията като спешна. В подобни случаи, според Правилника за организация и дейността на съветите за тристранно сътрудничество, заседанието трябва да се свика не по-късно от 5 работни дни от датата на постъпване на искането, а именно - на 8 октомври.

Правилникът дава възможност, при постигнато съгласие между социалните партньори и правителството, проблемът да бъде разгледан в оперативен порядък на заседанието на НСТС на 6 октомври.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 06.05   1066 г. – За крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън. 1579 г. – Осемдесетгодишна война: В Арас е подписан договор за създаване на Араския съюз на лоялните...