КЗК отмени обществена поръчка на НКЖИ за пенсионно осигуряване на служителите

24.09.2014 | 14:50
по статията работи: Мария Стоянова
Регулаторът откри редица нарушения
КЗК отмени обществена поръчка на НКЖИ за пенсионно осигуряване на служителите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени обществена процедура за възлагане на обществена поръчка на държавното предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура“.

Предмет на търга е „Допълнително доброволно пенсионно осигуряване на работниците и служителите на ДП ”НКЖИ” с вноски от работодателя за придобиване право на лична пенсия за старост, лична пенсия за инвалидност и наследствена пенсия в пенсионно осигурително дружество управляващо фонд за Допълнително доброволно пенсионно осигуряване (ДДПО)“.

От регулатора са установили няколко нарушения. Според КЗК На първо място КЗК приема, че заложената методика за оценка на офертите съобразно таксите на пенсионно-осигурителните дружества е ограничителна и в противоречие на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Експертите установили, че в ценовата оферта е предвидено срокът за внасяне на осигурителните вноски да се посочи от участниците, докато в проекто-договора, част от документацията за участие, е отразено, че работодателят превежда сумата за осигурителните вноски в срок до 30-то число на всеки календарен месец за предходния месец. Според КЗК е налице противоречие в указанията на възложителя, което е основание за отмяна на обжалвания акт.

„КЗК намира, че е налице противоречие и в указанията на възложителя, тъй като има противоречие между образеца на ценовата оферта, която предвижда да се оферира само една цена за Такса за управление, а в проекта на договора се предвиждат два вида такси — една такса за месечни вноски до размера на данъчната преференция и друга такса за месечни вноски над размера на данъчната преференция“, информират още от регулатора.

Освен това КЗК приема, че поставеното в проекто-договора условие средствата, натрупани от вноски за сметка на работодателя, да не могат да се прехвърлят от осигуреното лице в друг доброволен пенсионен фонд, противоречи на действащото законодателство и следва да бъде съобразено от възложителя при откриване на процедура по възлагане на обществена поръчка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 14.04   73 г. – По време на римската обсада на крепостта Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени. 971 г. – След ожесточено...