КЗК разреши на "Фармахолд" да придобие "Хигия"

18.06.2010 | 13:05
по статията работи:
Анализът на пазарното положение на участниците в сделката показа, че не оперират на един и същи пазар
КЗК разреши на "Фармахолд" да придобие "Хигия"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация чрез придобиване на директен едноличен контрол от "Фармахолд" ЕООД върху „Хигия“ ЕАД, респективно индиректен такъв върху „Хигия транс“ ЕАД. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

Анализът на пазарното положение на участниците в сделката показа, че участниците в концентрацията не оперират на един и същи пазар. В резултат на това предстоящата операция няма да промени конкурентната среда на засегнатите пазари.

В настоящия казус наблюдаваме вертикална концентрация чрез обединение на ниво дистрибутор на лекарствени продукти (Хигия) с продавач на дребно на лекарствени продукти (Аптеки «Марешки»), аргументират решението си от КЗК.

Анализът сочи трайно установени значими участници на пазара на едро с лекарства с близки пазарни позиции. Тези дружества се ползват със сериозна инвеститорска подкрепа на своите компании майки - Либра (дъщерно дружество на Фьоникс), Софарма трейдинг (контролирано от „Софарма”) и др. и притежават пазарна сила да упражнят дисциплиниращо влияние срещу евентуални бъдещи антиконкурентни прояви на новосъздадената интегрирана структура.

По отношение пазара на дребно с лекарства в регионите, където аптечната верига „Марешки” има значимо пазарно присъствие, производството установи достатъчно голям брой други участници на пазара, в резултат на което дружеството не е пазарен лидер, а още по-малко би могло да се изразят съмнения за господстващо положение.

Участниците в концентрацията не притежават пазарни дялове, които да предполагат господстващо положение и „капсулиране” на търговските взаимоотношения вътре в новосъздадената интегрирана структура и нямат сключени договори за изключителни права за предлагане на медикаменти и други фармацевтични стоки.

В настоящия казус "Хигия" ще трябва да се снабдява с лекарствени продукти и с други артикули, предлагани за продажба на дребно в аптеките, в свободна конкуренция с останалите участници на пазара на дистрибуция на лекарства. Някои от тях имат конкурентното предимство да са вертикално интегрирани с производители на лекарства.

В хода на проучването в КЗК постъпиха становища по повод планираната сделка. Основните опасения на конкурентите на участниците в концентрацията са, че след обединението новата група ще предприеме агресивна ценова политика, насочена към ниски цени на медикаментите при продажбите на дребно.

Цитираното от Български фармацевтичен съюз (БФС) производство срещу Марешки за нарушение на чл. 34, ал. 7 от ЗЗК (отм.) е приключило с влязло в сила решение на петчленния състав на ВАС, където специално е отбелязано, че поради спецификите на фармацевтичния пазар, цените на лекарствените продукти са регулирани със специална Наредба. В наредбата са стойностно ограничени само пределните цени (надценките) при продажба на лекарства на дребно. Установено е, че дружеството под контрола на г-н Марешки не само не нарушава установените императивно ограничения в Наредбата, но и начислявайки си минимална търговска надценка не осъществява състава на чл. 34, ал. 7 от ЗЗК (отм).

Вертикалната интеграция по принцип позволява на страните по-добре да координират процесите дистрибуция и реализация и така да спестят от разходи за стокови запаси, което ще окаже положителен ефект върху крайните потребители на лекарства. Поради това КЗК счита за несъстоятелни опасенията на БФС, който извежда тъкмо този ефект като негативен за конкурентната среда.

По отношение становището на БФС, че след концентрацията ще бъде създадена вертикална структура от производител („Актавис” ЕАД) – търговец на едро – („Хигия” ЕАД) – търговец на дребно (Веселин Марешки), която да има влияние по отношение на определяне на цените на лекарствените продукти в национален мащаб и да отпуска продуктите, произведени от „Актавис” ЕАД на цени, близки до тези на производителя без прибавена надценка за търговец на едро и на дребно, бе установено, че към настоящия момент Хигия е извън икономическата група на Актавис. В тази връзка участието на производителя на лекарствени продукти е напълно изключено от анализа за възможните ефекти за пазара, които ще настъпят след сделката, поради липсата на всякаква юридическа връзка между участниците и Актавис.

От Асоциацията на собствениците на аптеки считат, че по принцип вертикално интегрираните структури биха могли да доведат и до позитивни ефекти, изразяващи се в икономия от мащаба, свързана с предвидимостта на дистрибуцията и производството в съответната структура.

По отношение на възраженията, представени от някои конкуренти, че нотифицираната сделка противоречи на чл. 223 от ЗЛПХМ, КЗК изиска официалното становище на МЗ, като  единствения държавен орган, задължен да следи за спазването на закона от участниците на фармацевтичния пазар.

В заключение, съобразно пазарните дялове на участниците в концентрацията, Комисията приема за установено, че на съответните пазари нито Хигия, нито Аптеки „Марешки” са предприятия с господстващо положение по смисъла на ЗЗК и концентрацията не би довела до установяване или засилване на господстващо положение на никой от засегнатите пазари и следователно трябва да бъде разрешена.

Относно придобиването на целия капитал на «Хигия» ЕАД от страна на Росица Великова, КЗК установи, че сделката не представлява концентрация между предприятия.

КЗК приема, че физическото лице г-жа Росица Великова осъществява стопанска дейност като осигурителен посредник. Въпреки това, едно от основните кумулативни изисквания, за да е налице концентрация, е настъпването на трайна промяна в контрола, упражняван върху предприятията.

Възприетата от КЗК практика, в синхрон с европейските норми и указания, е, че за да настъпи трайна промяна в контрола върху едно предприятие, придобиващият контрола следва да има намерение да го упражнява за продължителен период от време или реално да го е упражнявал за такъв период от време.

В конкретния случай промяната в упражняващия контрол върху „Хигия” ЕАД ще настъпи последователно два пъти по силата на договори, сключени в рамките на приблизително два месеца, което изключва трайния характер на настъпилата промяна в контрола.

Решенията може да се прочетат на https://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300025730
и https://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300025759 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...