КФН: „Глобал маркетс“ е без лиценз и не може да извършва дейност в България и ЕС

10.10.2014 | 12:50
по статията работи: Мина Стойчева
От регулатора потвърдиха, че дружеството е разпространявало невярна информация за банки
КФН: „Глобал маркетс“ е без лиценз и не може да извършва дейност в България и ЕС

Към настоящия момент „Глобал Маркетс” ООД няма право да извършва дейност като инвестиционен посредник, както в Република България, така и в рамките на Европейския съюз. Това съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН) в отговор на излязлата информация, че компанията е изпратила жалба до ЕК срещу регулатора и е завела иск за 2,5 млн. лв. От КФН припомнят, че на 14 юли беше отнет лиценза на „Глобал маркетс“.

В свое официално съобщение от институцията посочват, че причина за отнемане на лиценза са били редица нарушения, извършени от дружеството, включително „неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в ЗПФИ и актовете по прилагането му, сключване на сделки за собствена сметка с активи на клиенти и възпрепятстване на надзорната дейност на КФН“. Заедно с това се потвърждава, че от дружеството са разпространявали невярна информация за банки през лятото, което се свързва с кризата в Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка.

От регулатора коментират, че при тях са постъпили множество жалби и сигнали от клиенти на „Глобал маркетс“. Те посочват, че тези сигнали се отнасят предимно до „порочни търговски практики, неуредени финансови взаимоотношения с клиенти в особено големи размери, използване на неистински документи, неизплащане на възнаграждения на служители, умишлено въвеждане в заблуждение на клиенти във връзка с техните активи и извършените с тях операции“.

В следствие на жалбите са били подадени сигнали към МВР. Според информацията нарушения от страна на инвестиционния посредник са били регистрирани, както в България, така и в други държави-членки на ЕС. Общата стойност на наложените от КФН санкции на ,,Глобал Маркетс” ООД и негови служители е над 150 хил. лв.

„Принудителното отнемане на лиценза на „Глобал Маркетс” ООД не само е в съответствие с приложимото национално и европейско законодателство, но и е в защита интереса на потенциалните бъдещи инвеститори от неправомерни действия от страна на дружеството”, посочват от КФН. „С оглед значимите мащаби на неправомерната дейност, осъществявана от „Глобал Маркетс” ООД, възраженията на дружеството са абсолютно неоснователни и в противоречие със защитавания от КФН обществен интерес”, допълват от регулатора.

От институцията добавят, че всички надзорни органи в ЕС, както и Европейския орган за ценни книжа и пазари, са били уведомени, че лицензът на инвестиционния посредник е бил отнет.

Според КФН, въпреки отнетия лиценз от „Глобал Маркетс“ продължават да сключват договори с клиенти в България и в други членки на ЕС. Регулаторът предупреждава, че дейността на дружеството е „свързана с повишен риск от злоупотреба с правата и интересите на инвеститорите“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото и население. 1329 г. – В Агро Доминико...