Калориите на всеки продукт ще бъдат изписани върху етикета му

03.10.2011 | 08:04
по статията работи:
Увеличава се и размерът на буквите. В ресторантите ще обявяват алергените
Калориите на всеки продукт ще бъдат изписани върху етикета му

Енергийната стойност на храните ще бъде задължително изписана до последната калорийка на етикетите, след като влезе в сила новото европейско законодателство. Публикуването му ще стане през този месец, уточни за вестник „Монитор" зам. изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева. В началото на юли Европейският парламент прие нови правила в областта на етикетирането на храните. Това е общностен регламент, който е директно приложим от всички страни членки на общността и не е нужно да бъде въвеждан в национални актове и български наредби.

В бъдеще потребителите ще виждат в таблици енергийната стойностна продукта - мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки, които са определящи, ако потребителите имат нужда да вземат мерки за своето здравословно състояние.

Увеличава се и размерът на буквите - един основен проблем на потребителите досега. Към момента купувачите в целия Европейски съюз срещат трудности при разчитането на етикетите, защото всичко е написано с дребни буквички. Някои от веригите имат в магазините си лупи, за да могат клиентите им при нужда да разчетат какво е написано. Това обаче не е нормалният начин за поднасяне на тази важна информация. Затова е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 милиметра

Освен това нова информация е произходът на суровините. По сега действащото законодателство произход се упоменава само за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци. С новия регламент това става задължително за всички видове меса - говеждо, свинско, козе, птиче, уточни д-р Тасева.

Произходът остава доброволен за другите храни. Важно е обаче да се знае, че за всички храни от животински произход имат номер, който е сложен в един овален знак. От него става ясно в коя страна членка е произведена дадена храна. Идентификационната марка задължително ще продължава да стои на опаковката, така че веднага да е ясно дали саламът, който слагаме на масата, е произведен у нас, или е пропътувал хиляди километри, преди да стигне до чинията ни.

В ресторантите ще обявяват алергените

С новия регламент задължително ще се обозначават алергените върху етикета. Някой от растителните храни например имат такова въздействие и задължително на тях трябва да е упоменато, че могат да предизвикат алергична реакция. Важно е също така, че дори когато тези продукти се консумират в заведения, трябва да е ясно информиран клиентът за тяхното наличие. В магазина е лесно и всеки като прочете, може сам да прецени. В ресторанта тази норма е нова, досега не съществуваше и тя е с цел защита здравето на консуматорите, разясни Венцеслава Тасева. Ако са използвани такива храни, задължително представител на ресторанта трябва да информира, че манджата съдържа съответния алерген. Това обаче не може да стане, като дойде сервитьорът и разкаже какво има в блюдото, независимо колко е учтив и подробен, защото устното поднасяне на информацията не минава пред контролните органи. Необходимо е да има писмена следа както за органите, които правят проверка, така и за хората, които си поръчват. Затова алергените задължително влизат в менюто на ресторантите.

При замразените храни пък трябва да се отбелязва датата на замразяване на храните, а не както досега само крайният срок на годност. Освен това ясно трябва да е изписано наличието на аспартам, който влияе на бременните жени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...