Комшиите ни от Македония и Сърбия са по-висока средна заплата от нас

16.03.2017 | 15:05
по статията работи: econ.bg
В Македония тя е по-висока с 16,6%, а в Сърбия – с 35%
Комшиите ни от Македония и Сърбия са по-висока средна заплата от нас
Снимка: БГНЕС

Средната заплата в България е 523 евро спрямо 3333 евро във Финландия – разлика от близо 7 пъти. При съседите статистиката е подобна – въпреки че в Румъния през последните години доходите бяха орязани, средната работна заплата е по-висока от тази в България с 21,9%. В Македония тя е по-висока с 16,6%, а в Сърбия – с 35%. 

За да се стопи това неравенство трябва ускорен ръст на доходите, който да позволи, ако не да настигнем, то поне да компенсираме частично това неравенство. 

Така лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира проучване на Европейския синдикален институт и Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). То показва, че България, Полша и Германия са единствените държави  в ЕС, в които средният темп на реално увеличение на заплатите през периода 2009-2016 година е по-висок спрямо този от 2001-2008 година. 

„Наистина, заплатите в България растат в реално изражение, и за това влияние имат основно три фактора –  структурни промени в заетостта в началото на кризата, засилен конкурентен натиск на европейския трудов пазар през последните години, безпрецедентно продължителна дефлация.  

Но в крайна сметка този растеж е с много ниски темпове и тръгвайки от много ниска база“, обясни Димитров. Проучването показва още, че през последните 7 години реалните заплати (изчислени през инфлацията за периода) са намалели в Гърция (с 3,1%), Хърватия (с 1%), Унгария (с 0,9%), Португалия (с 0,7%), Кипър (с 0,6%), Великобритания (с 0,4%), Италия (с 0,3%). Ръст, но по-нисък спрямо периода 2001-2008 г. има в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. 

Най-сериозен спад има в Румъния, където средният ръст на възнагражденията е паднал от 11,2 на сто през 2001-2008 година до 0,1% през 2009-2016 година. Тези данни са доказателство, че икономическото възстановяване на ЕС не се отразява върху заплащането на работниците. Това е много лоша новина, не само за работниците и техните семейства, но и за бизнеса, тъй като ниските доходи свиват потреблението, заяви конфедеративния секретар на ЕКП Естер Линч. 

„Време е за истинско възстановяване. Работниците в Европа заслужават по-високи заплати“, допълни секретарят на ЕКП.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...