МЗХ: 30% от общата посевна площ пшеница е ожъната

15.07.2009 | 16:27
по статията работи:
70% от площите в региона на Силистра са ожънати
МЗХ: 30% от общата посевна площ пшеница е ожъната

30,19% от общата посевна площ са ожънатите площи пшеница средно за страната. Най-висок е процентът на ожънатите площи в региона на Силистра - 70%, а в районите на Русе, Разград, Добрич, Варна, Бургас и Велико Търново процентът варира между 42 и 50%, сочат данни на Главна дирекция "Земеделие" на Министерство на земеделието и храните към 13 юли.

60% от засетите площи с пшеница са ожънати, съобщи вчера председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Падналите обилни валежи през последната десетдневка на месец юни и началото на месец юли удължиха и забавиха периода на жътвата, уточняват от дирекция "Растениевъдство и животновъдство", като за сравнение се посочва, че до същия период на миналата година са били ожънати около 57% от пшеницата в страната.

Повсеместните валежи, придружени със силни ветрове и градушки в периода на узряването и прибирането на пшеницата причиниха поява, развитие и разпространение на чернилка по житните култури в почти всички зърнопроизводителни региони на страната, информират от своя страна от Националната служба за растителна защита.

Чернилката се предизвиква най-често от два вида гъби, които са слаби патогени с изразени сапрофитни свойства, се уточнява в информацията на Националната служба по растителна защита (НСРЗ). Тези гъби се развиват върху застаряващите листа, стъбла, класовете и плевите под формата на сиво-черен кадифен налеп. Установеното нападение от чернилка и други сапрофитни чернилни гъби на неожънатите площи е от 2% (в региона на Добрич), 45-50% (в регионите на Плевен, Ловеч, Русе и Перник) до 80-100% (в регионите на Шумен, Търговище и Разград). Констатираната степен на нападение е от слаба в регионите на В. Търново, Видин, Ст. Загора и Хасково до средна за регионите на Враца и Монтана.

На много места в страната е установено и полягане на посевите, е посочено в информация от наблюдения, проведени от НСРЗ. Полягане на растенията се наблюдава на отделни посеви с пшеница в регионите на Добрич, Перник, Ямбол и Кюстендил. На 20-30% от неожънатите площи в този регион се наблюдава и оронване на зърната, според службата. По техни данни има поражения на площите и в следствие на паднали градушки в Плевенско, както и в районите на Бургас и Ямбол, като те са върху отделни площи и с малък процент на поражение. От службата препоръчват след прибиране на реколтата по възможност семената да се просушат и да се съхраняват при сухи условия, както и да се осигури добро проветряване на складовите помещения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 31.05 1815 г. – Провъзгласено е създаването на Кралство Нидерландия, което включва и днешна Белгия. 1876 г. – Априлското въстание: Четата на Христо Ботев изчаква в района на...