МФ отхвърли всички поръчки за 7-годишни ДЦК

10.12.2012 | 17:53
по статията работи: Лили Бончева
От ведомството считат, че заявеното от участниците увеличение на доходността не кореспондира с редица обективни обстоятелства

Министерството на финансите (МФ) е отхвърлило всички постъпили поръчки на проведения на 10 декември 2012 г. аукцион за продажба на 7-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро и емитирани на 18 януари 2012 г. с падеж 18 януари 2019 година. 

Решението кореспондира с предварително заложената основна цел в емисионната политика на МФ през 2012 г. за осигуряване на необходимите ресурси за финансиране на бюджета и рефинансиране на дълга в обращение на оптимална за емитента цена, коментират от ведомството.

На проведения аукцион е имало засилен инвеститорски интерес, като обемът на постъпилите поръчките е достигнал 90,14 млн. евро, при предложено количество от 35 млн. евро и среднопретеглена доходност на заявеното количество в размер на 2,90%.

От управляваното от Симеон Дянков министерство са на мнение, че заявеното от участниците увеличение на доходността не кореспондира с макроикономическото развитие на страната, състоянието на публичните финанси, както и рекордния спад на показателя CDS на България, който е достигнал до най-ниските си нива от 2008 година.

Ето защо от там поясняват, че като се има предивд изпълнението на Консолидираната фискална програма и реализираното до момента финансиране през 2012 г., МФ е взело решение да не одобри подадените поръчки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 01.03   86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и...