Масларова: Кризата поставя предизвикателства най-вече пред пазарите на труда

23.03.2009 | 12:34
по статията работи:
Предстои разкриване на 87 хил. нови рабони места по Националния план за действие по заетостта, съобщи социалният министър
Масларова: Кризата поставя предизвикателства най-вече пред пазарите на труда

Кризата поставя предизвикателства най-вече върху пазарите на труда и благосъстоянието на гражданите. Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на международна конференция по повод социалната сигурност и промените в труда в условията на криза, цитирана от Агенция “Фокус”.

Като главна точка в обсъждането на проблемите Масларова изтъкна гарантирането на гъвкавостта на бизнеса без да се жертва сигурността на работниците. Специално внимание министърът обърна на закрилата на хората без работа чрез редица мерки, залегнали в политиката на България в областта на труда. „Трябва да осигурим социална сигурност в условията на криза чрез гъвкави и временни подходи”, каза Масларова. Тя добави, че в така създалите се икономически условия бизнесът, синдикатите и държавата ще защитават поотделно личните си позиции, но това според нея не бива да води до конфронтация. Социалният министър изтъкна редица мерки, които ръководеното от нея ведомство е предприело по отношение на предприятията. Част от мерките са възможността за намалено работно време и подсигуряването на временна работа за семейства, които имат деца.

Масларова съобщи, че предстои разкриване на 87 000 работни места по Националния план за действие по заетостта. 180 млн. евро ще бъдат осигурени от месец април за разкриване на нови работни места като това трябва да увеличи възможността не само да не се допусне масова безработица, но и да се съхранят заетите работни места, особено на квалифицираните работници. Най-голям проблем с безработицата ще има при големия контингент от хора с ниско образование, според Масларова.

360 млн. евро са предвидените от Министерството на образованието и науката ресурси за ограмотяване, обучаване и чиракуване на нискоквалифицирани работници, съобщи социалният министър. „България е на първо място в Европа по платен отпуск, като за бременност и раждане той е 110 седмици”, каза тя във връзка с усилията за подпомагане и стимулиране на семействата в България. Според Масларова пенсионната система в България гарантира увеличаването на пенсиите през 2009 г. на три пъти.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...