Междуфирмената задлъжнялост се увеличава

29.07.2009 | 13:55
по статията работи:
Увеличение се наблюдава и при процедурите за обявяване в несъстоятелност, отчитат от "Кофас". Най-рисковият сектор е строителството
Междуфирмената задлъжнялост се увеличава

С 32% са се увеличили просрочените вземания между българските фирми през първите пет месеца на 2009 г. спрямо същия период на миналата година. Това сочат данни на международната компания "Кофас", която се занимава с управление на кредитния риск.

От началото на годината анализаторите отчитат забавяне на междуфирмените плащания със средно 60 до 90 дни. По правило за просрочени се считат вземанията, които не са платени в рамките на 30 дни след изтичане на кредитния период. Негативната тенденция у нас все пак е под средното в глобален мащаб, където лошите плащания между компаниите са се удвоили през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2008 г.

Най-много у нас са забавянията в традиционно високорискови отрасли като строителство и селско стопанство, където наложените от естеството на бранша срокове са по-дълги - 180-240 дни. В строителството ръстът на просрочията е удвоен, а процентът на събираемост е особено нисък поради значително намалената ликвидност на много компании в бранша. Заради кризата забавяния вече има и в традиционно стабилните експортно-ориентирани отрасли като текстил и метали, отчитат от "Кофас".

За първото полугодие на 2009 г. "Кофас" регистрира и рязко увеличение на процедурите по несъстоятелност у нас. Изследването на несъстоятелностите се изготвя от компанията от 2004 г. насам и следи развитието на всички регистрирани фирми в България. За периода януари - юни 2009 г. откритите процедури по несъстоятелност са с 2,5 повече от обявените през януари - юни 2008 г.

С най-голям дял - 10.4% от общите фалити, на първо място е традиционно най-рисковият сектор у нас - селското и горското стопанство. Увеличението в този отрасъл спрямо същия период на миналата година е почти трикратно. С малка разлика и дял от 9.8% на второ място е строителният бранш, а на трето с равни дялове на фалитите от 6.8% са компании търгуващи с разнообрази стоки, както и отрасълът на транспорта и складирането.

За изминалите 6 месеца на годината най-много процедури са открити в София и техният относителен дял е значителен - 43%. На второ и трето място с далеч по-малък дял са Пловдив и Русе със съответно 7% и 6%.

През 2008 г. в България все още кризата няма реално изражение, затова процедурите по несъстоятелност на български компании са намалели с 30% спрямо предходната 2007 г.

Строителният сектор излиза начело сред най-рисковите у нас с дял от 11.3% от общата несъстоятелност. Второ място по изключение е за традиционно най-рисковия сектор през изминалите години - селското и горско стопанство с дял от 9.5%, следван от търговията на дребно с 8.9% дял и производството на храни и напитки със 7.1% дял.
Сред секторите с регистрирани открити процедури по несъстоятелност през 2008 г. се появяват и нови отрасли като компании търгуващи с разнообразни стоки, телекомуникации и информационни технологии, производство на мебели и химикали.

Според анализа на "Кофас България" все още бавната процедура по обявяване в несъстоятелност у нас провокира все повече компании да пристъпят към събиране на вземанията си по извънсъдебен път и да се възползват от кредитно застраховане. Експертите са категорични, че особено сега фирмите в критичните сектори следва да минимализират риска, като застраховат бизнеса си и проучват предварително своите бъдещи партньори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 31.10   475 г. – Ромул Августул е провъзгласен за римски император. 802 г. – Никифор I е провъзгласен за византийски император. 1470 г. – Хенри VI за втори път...