Министерства гледат под лупа бенефициенти по европрограми

29.07.2015 | 18:00
по статията работи: econ.bg
Финансовите корекции ще могат да се обжалват по АПК, предвижда законопроект
Министерства гледат под лупа бенефициенти по европрограми
Снимка: Thinkstock/Guliver

Управляващите органи към ресорните министерства ще могат да проверяват по собствена инициатива бенефициентите за нередности по европрограми. Това предвижда проектът на Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, който беше приет от Министерски съвет (МС) на днешното редовно заседание.

Нормативният акт предвижда затягане на контрола по отношение на използването на пари от въпросните структурни и инвестиционни фондове на ЕС. Миналата година беше рекордна по отношение на отчетените нарушения по европрограми и наложените финансови корекции. Това се отнася най-вече за тези по ОП „Околна среда“, като финансирането по нея беше преустановено от Европейската комисия (ЕК) до ноември 2014 г. заради нередности.

“Проектът очертава националната институционална рамка с ясно разпределение на отговорностите между органите на изпълнителната власт, консултативните органи на правителството и звената за координация, управление, контрол и мониторинг”, обясняват от пресцентъра на кабинета в официално съобщение.

От правителството допълват още, че със закона се регламентира редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и взаимоотношенията на отделните органи и бенефициентите при изпълнение на проектите.

Според разписанията в нормативния акт финансовите корекции по европейските проекти ще могат да се обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс (АПК). Заедно с това финансови корекции ще може да бъдат налагани за целия проект или само за отделна дейност. Законът предвижда възможността за спиране изцяло на финансирането от еврофондовете.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 29.03   1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен...